27 Nisan 2024, Cumartesi

Zelenski'den sert sözler: Bizi arkamızdan vurdular

Zelenski'den sert sözler: Bizi arkamızdan vurdular

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri: Zelenski'den sert sözler: Bizi arkamızdan vurdular

Ukrayna - Rusya savaşı 8'inci gününde... Rus bombaları Kiev'in merkezi ısıtma sistemini hedef aldı. Kentin pek çok noktasında ısıtma sağlanamayacağı açıklandı. Rusya ise Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Sumy kenti de Rus bombalarının hedefi oldu. Ukrayna bir Rus savaş jetini düşürdüğünü duyurdu. Ukrayna lideri Zelenski ise 'Bizi arkamızdan vurdular' dedi. Öte yandan kriz İsveç'e de sıçradı. Geçtiğimiz günlerde 'NATO üyeliğinin sonuçları olur' diyerek İsveç'i adeta tehdit eden Rusya, 4 savaş jeti ile ülkenin hava sahasını ihlal etti. İşte Rusya Ukrayna savaşında dakika dakika bölgede yaşananlar...

Rusya - Ukrayna savaşının 8'inci gününde Herson'da yeni gelişmeler yaşanıyor. Dün Rusya'nın ele geçirdiğini açıkladığı kentin belediye başkanı konuştu. Rus Jetleri İsveç hava sahasını ihlal etti. Japonya Rus işgali nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kabul edeceğini söyledi. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

 

14.01 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Artık savunma pozisyonundan karşı taarruz pozisyonuna geçiyoruz, Zafere yaklaşıyoruz' denildi.

 

13:41 BM Ukrayna'ya yardım için şimdiden 1,5 milyar dolar toplandığını açıkladı.

 

13.40 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Almanya'nın Ukrayna'ya bir parti daha silah yardımı yapacağını duyurdu. Geçtiğimiz saatlerde Alman basını Berlin'in Ukrayna'ya uçak savar füzesi göndereceğini duyurmuştu.

13.26 Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus heyetinin Ukraynalı müzakerecileri beklediğini açıkladı. Peskov açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

'Bildiğiniz gibi heyetimiz dün gece zaten oradaydı. Dün gece Ukraynalı müzakerecileri bekliyordu... Sabah onları bekliyordu ve dürüst olmak gerekirse hala bekliyor.'

 

12:50 Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, bugün yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile ayrı ayrı telefonda görüştüğünü belirtti.

12.46 Putin'in Yardımcısı Medinsky, Rusya-Ukrayna Müzakerelerinin yerel saatle 15:00'te (TSİ 14.00) devam edeceğini söyledi.

 

12.20 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Batı nasıl kendi başına bizim güvenliğimizi belirleyebilir. Batılılar nasıl enerji konusunda belirleyici olabilir. Durum şu, bizi duyuyorlar ama aslında dinlemiyorlar. Dolayısıyla ben bir kıyaslama yapmak istiyorum' dedi.

 

Lavrov sözlerine şöyle devam etti;

 

'Mutlak iyiyi düşünmemiz gerekiyor ve mutlak iyinin bu yok edilen haklar üzerine kurulduğunu görüyoruz. Ben eminim tarih neler olduğunu bize gösterecek. Eminim duygularınız değişecek ve Batılı ortaklarımız diyalog yolunda devam etmek isteyecekler. Krizde çözüme ulaşacağımızdan şüphem yok.'

 

Putin'in akıl sağlığı ile ilgili haberler üzerine Lavrov, 'Başkan Putin son haftalarda detaylı yorumlar yaptı bizim konumuza ilişkin. Bu anayasal güçlerle tamamen uyumlu. Rusya Devlet Başkanı anayasal haklarını kullanıyor. Her hafta toplantılar yapıyoruz. Karar mekanizması tam olarak bu şekilde işliyor' dedi.

 

ZELENSKİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

 

12.16 'Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik füze ve bomba saldırıları, topraklarımızda önemli bir şey elde edemediklerinin kabulüdür' diyen Ukrayna lideri Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

 

'Savunmamızın tüm hatları korunuyor. Düşmanın stratejik yönlerden hiçbirinde başarısı yok.'

 

Rusya'nın Odessa'yı yok etmek istediğini belirten Zelenski 'Karadeniz'in dibi görecekler' dedi.

 

Rus ordusunun taktik değiştirmek zorunda kaldığını belirten Zelenski, 'Bizi arkamızdan vurdular' dedi.

 

Ukrayna Devlet Başkanı 'Kentlerimize sadece roket atıyorlar, bu topraklarımızda istediklerini yapamadıklarının itirafıdır' dedi.

 

Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

 

'İki Dünya savaşından, üç kıtlıktan, Holokost'tan, Babyn Yar'dan, Büyük Temizlik'ten, Çornobil patlamasından, Kırım'ın işgalinden ve devletimizin doğusundaki savaştan sağ çıktık. "Bizi birçok kez yok etmek istediler ama yapamadılar.'

 

12.03 Letonya, Moskova'dan ayrılan Ukraynalı diplomatların Çarşamba akşamı Letonya'ya geldiğini açıkladı.

 

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda ' Letonya-Rus sınırını geçen Ukraynalı diplomatları memnuniyetle karşılıyor' ifadesine yer verdi.

 

11.57 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya'nın Ukrayna çevresindeki mevcut olayların gelişimini engellemeye çalıştığını, ancak Batı'nın bunu fark etmemeyi tercih ettiğini ve artık bu konudaki kendi sorumluluğunu unuttuğunu söyledi.

 

UKRAYNA: RUS UÇAĞINI DÜŞÜRDÜK

 

11.14 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Korgeneral Valery Zaluzhny Kiev Oblastı'nda bulunan İrpin'de bir Rus SU-30 uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Zaluzhny, 'Hava savunma sistemimiz mükemmel çalıştı' dedi

11.11 İngiltere güvenlik bakanı Damian Hinds Sky News'e verdiği demeçte Rus ordusunun sadece Ukrayna için değil, Avrupa ve dünya için de hemen tehlike oluşturan 'acımasız bir işgalci güç' olduğunu söyledi.

 

10.45  Rus ve Belaruslu sporcular Paralimpik Oyunları’na katılamayacak. Uluslararası Paralimpik Komitesi, başta sporcuların ülkelerinden bağımsız bir şekilde yarışabileceğini açıklamıştı.

 

Bugün yapılan açıklamada ise Olimpiyat köylerindeki durumun savunması zor bir yere geldiği belirtildi. Komisyonun başında bulunan Andrew Parsons, oyuncuların hükümetlerinin kararlarının ‘kurbanları’ olduğunu aktardı.

 

KİEV İŞGALE HAZIRLANIYOR

 

10.23 Rus birlikleri kuzeyden kent merkezine yaklaşıyor. Kiev'de işgale karşı önlemler artırıldı.

 

09.58 Rusya Savunma Bakanlığı bugüne kadar 1612 Ukrayna askeri hedefinin vurulduğunu açıkladı.

 

09.45 DPA haber ajansının bakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Alman ekonomi bakanlığı Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füzesi tedariğini onayladı.

HERSON BELEDİYE BAŞKANINDAN YENİ AÇIKLAMA

 

09.27 Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, 2 Mart'ta bir Facebook gönderisinde, Rus kuvvetlerinin yerel meclis binasının kontrolünü ele geçirdikten sonra güney Ukrayna şehri Herson'u ele geçirdiğini söyledi.

 

Alman makamları Rus milyarder Alisher Usmanov’un Dilbar adlı 600 milyon dolarlık yatına el koyuldu. Usmanov’un adı AB yaptırım listesinde yer alıyordu.

 

09.10 Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, yerel saatle 08.10 sıralarında Rusya’nın petrol rafinerisini vurduğunu, çıkan yangına müdahale edildiğini bildirdi.

 

Can kaybı ya da yaralı olup olmadığına ilişkin incelemelerin sürdüğü aktarıldı.

 

SUMY KENTİ BOMBALANDI

 

08.37 Sumy Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Dmytro Zhyvytsky, Ukrayna'nın kuzeydoğu kenti Sumy'deki Sumy Devlet Üniversitesi askeri fakültesinin bir binasının bu sabah Rus güçleri tarafından bombalandığını bildirdi.

 

08.27 Rusya, bireysel döviz alımlarına yüzde 30 komisyon getirdi.

 

08.13 Rusya’nın “Ukrayna Hint öğrencileri rehin aldı, canlı kalkan olarak kullanıyor” açıklamasına Delhi’den yalanlama geldi.

 

Moskova, “Ukrayna Hint öğrencilerin Rusya’ya kaçmasını engellemek için elinden geleni yapıyor” iddiasında bulunmuştu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanlığı, “Rehin alındığını duyduğumuz tek bir öğrenci bile yok” ifadelerini kullandı. Açıklamada Hindistan’ın Ukraynalı yetkililerden, Hint öğrencilerin ülkelerine dönebilmesi için yardımcı olmalarını talep ettiği de yer aldı.

 

Harkiv kentinde binlerce Hint öğrencinin mahsur kaldığı aktarılıyor. Hindistan bir süredir bu öğrencileri çıkarmak için çaba gösteriyor.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya’nın Çernihiv bölgesinde petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu.

RUS BİLİM İNSANLARINDAN ORTAK BİLDİRİ

 

07.53 Rusya’da binlerce bilim insanı ve bilim muhabiri, Rusya’nın işgaline karşı bir bildiri yayınladı.

 

Ukrayna’nın işgalini “haksız ve anlamsız” olarak niteleyen bildiriye ülkenin önde gelen bilim insanları da imza verdi. İmzacıların 25’i, Rusya Bilimler Akademisi’nde yer alıyor.

 

Metinde Avrupa’da yeni bir savaş başlatılmasının sorumluluğunun tamamen Rusya’da olduğu, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonların derhal sonlanması gerektiği, Rusya’nın eylemlerinin uluslararası bir izolasyona yol açtığı aktarılıyor.

 

Kiev Metro İdaresi Müdürü Viktor Brahinski, Kiev’deki metro istasyonlarına sığınanların sayısının 15 bine ulaştığını açıkladı.

KİEV'E İNSANİ KORİDOR

 

07.57  Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi.

 

Fakat bu şehir de işgalin başından beri yoğun Rus bombardımanı altında. Konaşenko Pazartesi günü de benzer bir açıklama yapmıştı.

 

07.20 Eski CIA Direktörü David Petraeus, “Batı işgal öncesi Ukrayna’ya hava savunma sistemleri göndermemiş olsaydı bugün Rusya Ukrayna’da hava üstünlüğünü kurmuştu” dedi.

 

BBC’ye konuşan Petraeus “Rus hava kuvvetlerinin dilediği gibi uçabilmesi beklenirdi ama bu sistemler nedeniyle bunu başaramıyorlar” dedi.

 

Petraeus, birden fazla Rus savaş uçağının düştüğüne dair doğrulanmış bilgilerin olduğunu, bu durumun Rusya’nın sahada büyük kayıplar verdiğini gösterdiğini söyledi.

 

ABD'DEN KREMLİN'E YENİ SUÇLAMA

 

07.05 ABD Dışişleri Bakanlığı, Kremlin'i Rusya'da 'medya özgürlüğüne ve gerçeğe tam bir saldırı' yapmakla suçladı.

 

06.12 Ticaret verilerine göre, Brent petrolün fiyatı 9 Eylül 2013'ten bu yana ilk kez varil başına 116 doları aştı.

 

Rusya, Kiev’e yönelik son saldırısında Kievliler için hayati öneme sahip olan ısıtma hatlarını vurdu. Kiev'in batısındaki tren istasyonu yakınında bulunan merkezi ısıtma merkezine atılan roket ile Kiev'in birçok mahallesine ısıtma sağlanamayacağı ifade edildi.

 

05.54 New York Times'ın haberine göre Kırım yarımadasının kuzeybatısındaki Herson Ruslar tarafından ele geçirildi. Şehrin belediye başkanı ve ABD istihbaratı, şehrin tamamen ele geçirildiğine itiraz etti.

 

Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, işgalci birliklerle pazarlık yaptığını belirtti.

 

05.07 Başbakan Fumio Kishida, Japonya'nın Rus işgali nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kabul edeceğini söyledi.

RUS JETLERİ İSVEÇ HAVA SAHASINI İHLAL ETTİ

 

04.47 Dört Rus savaş jeti İsveç hava sahasını ihlal etti. Ordu, iki Rus SU27 ve iki SU24 savaş uçağının Baltık Denizi'ndeki İsveç adası Gotland'ın doğusundaki İsveç hava sahasına kısa süreliğine girdiğini söyledi.

 

İsveç Savunma Bakanlığı Rusya'nın bu halesi üzerine kınama yayınlandı. Rusya'nın bu hamlesinin sorumsuzca olduğunun altını çizen Hava Kuvvetleri Komutanı Edström konu ile ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

 

'Arka plandaki mevcut durum göz önüne alındığında, bu olayı çok ciddiye alıyoruz. Rusya'nın davranışı sorumsuzca.'

 

NATO TEHDİDİNDEN GÜNLER SONRA YAŞANDI

 

Geçtiğimiz günlerde, savaş devam ederken Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılmasının sonuçları olacağı uyarısında bulunmuştu.

 

81 yaşındaki Fransızca öğretmeni Pjotr ​​Vyerko, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışındaki Gorenka'da Rus hava saldırısında hasar alan evinde elinde tüfek ile nöbet bekliyor.

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine saldırılarının ilk haftasında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı kınanmasına yönelik taslağın onaylandığını hatırlatan Zelenskiy Ukrayna için lehte oy veren her ülkeye teşekkür etti. Rusya'yı destekleyen ülkeleri de sayan Zelenski, Rusya'nın daha fazla ülkeyi yanına alamayacağını savundu.

 

Rus ordusunun ülkesinde amacına ulaşamayacağını savunan Zelenski, "Ukraynalılar! Her işgalci bilmelidir ki buradan hiçbir şey alamayacaklar, hiçbir yeri fethedemeyecekler. Nereye gitseler yok edilecekler. burada huzur olmayacak, burada yiyecekleri olmayacak, burada tek bir sessiz anları olmayacak. İşgalciler Ukraynalılardan tek bir şey alacaklar: şiddetli tepki" diye konuştu.

 

01.51 Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Maryna Fenina'nın Ukrayna'nın Harkiv kentinde topçu ateşi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. AGİT'ten yapılan açıklamada, Fenina'nın savaş alanı haline gelen şehirde ailesine ihtiyaçlarını götürürken öldüğü aktarıldı.

01.09 ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı.

 

01.08 Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

 

01.07 Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin soruşturma başlattığını doğruladı. Savcı, delil toplama sürecine başladığını duyurdu.

 

01.05 Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm projeleri durdurduğunu açıkladı.

00.30 Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti sokaklarında Rus askerleri ve tanklarının gezdiği bildirildi. Belediye Başkanı İgor Koykhayev, Rus güçlerinin zorla belediye binasını girdiğini açıkladı.

 

00.22 Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), belirlenmiş yedi Rus bankası ve onların Rusya merkezli belirlenmiş iştiraklerini Avrupa Birliği kararı ışığında sistem çıkaracağını duyurdu. SWIFT'ten (Küresel Bankalararası Finansal İletişim Derneği) yapılan açıklamada, Rus bankalarının Avrupa Birliği düzenlemesi gereği 12 Mart'ta sistemle ilişiği kesilecek.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski işgalin başlamasından bu yana 9 bin Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

 

23.59 Başkent Kiev’e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev’e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev’e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev’e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev’in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı.

 

22.45 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, basın açıklaması sırasında Rus halkına ve Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin'e mesaj gönderdi. Blinken, "Rus halkına mesajım; Biz biliyoruz pek çoğunuz böyle bir savaşta yer almak istemiyorsunuz. Putin'in bu sebepsiz saldırısı, hayatlarınızı nasıl iyileştirilebilir. Yaptığımız ekonomik yaptırımların amacı siz değilsiniz, hükümetinizin bu saldırgan yapısını durdurması. Putin liderlik yapmak istiyorsa, Rus askerlerinin ailelerine dönmelerine izin vermelidir. Biz kapıları açık bırakıyoruz, diplomasinin uygulanması için. Eğer Rusya geri çekilirse, diplomasi yolunu seçerse biz de aynı şeyi yapmaya hazır bulunuruz" dedi. 'Rusya'nın nükleer silah tehditleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz' sorusuna cevap veren Blinken, “Nükleer silahlar tehlikeli, kışkırtıcı ve yanlıştır. Ancak ABD şu anda alarm seviyesini yükseltmek için bir neden görmüyor" ifadelerini kullandı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Son Dakika | Ukrayna - Rusya savaşında son durum gelişmeleri: Zelenski'den sert sözler: Bizi arkamızdan vurdular

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.