28 Mart 2024, Perşembe

Yunanistan'da galibi Miçotakis'in partisi oldu

Yunanistan'da galibi Miçotakis'in partisi oldu

Yunanistan'da yapılan genel seçimlerde oyların yüzde 40,81'ini alan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND) seçimin galibi oldu. Ancak mecliste çoğunluğu sağlayamadı. Resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

Yunanistan'da düzenlenen genel seçimde oyların 85'inden fazlasının sayılmasının ardından resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 40,81'ini alan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND) olurken, mecliste çoğunluğu sağlayamadı.

 

MİÇOTAKİS SEÇİMİN GALİBİ OLDU

Yunanistan'da düzenlenen genel seçimde oyların yüzde 85'ininden fazlası sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis'in partisi Yeni Demokrasi (ND) oyların yüzde 40,80'ini alarak seçimin galibi olurken, mecliste çoğunluğu sağlayamadı.

 

 

ÇİPRAS İKİNCİ BİTİRDİ

ND'nin ardından Aleksis Çipras'ın liderlik ettiği Radikal Sol Koalisyon - İlerici İttifak'ın (SYRIZA) oyların yüzde 20,06'sını alarak seçimi ikinci sırada tamamladı. Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) oyların yüzde 11,62'sini, Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) oyların yüzde 7,17'sini, Helen Çözümü'nün (EL) oyların yüzde 4,47'sini aldı.

 

RESMİ SONUÇLAR YARIN AÇIKLANACAK

Seçime katılan 27 siyasi parti, 8 ittifak ve 1 bağımsız aday arasından toplam 5 parti ve ittifak yüzde 3 barajını geçerek meclise girmeye hak kazandı. Seçime dair resmi sonuçların yarın açıklanması bekleniyor.

 

"YENİ DEMOKRASİ HALKIN ONAYINI ALDI"

Miçotakis ilk seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, kazandıkları seçim zaferini kutlayarak, "Yeni Demokrasi, mutlak çoğunluk ile yönetmek için halkın onayını aldı. Hiç şüphesiz bu siyasi deprem yeni seçimlere doğru yolumuza hız vermemizi sağlıyor. Yalnızca güçlü hükümetler cesur reformlarla ilerleyebilir" ifadelerini kullandı.

 

"BÜYÜK BİR ZAFER"

Çipras ise Miçotakis'i arayarak genel seçimlerde kazandığı zafer dolayısıyla tebrik etti. PASOK lideri Nikos Androulakis ise yaptığı açıklamada, partisinin elde ettiği başarıyı "büyük bir zafer" olarak nitelendirerek, "Bugün bu büyük zafere imza atan her Yunan kadın ve erkeğe yürekten teşekkür etmek istiyorum" dedi.

 

SEÇİM İKİNCİ TURA GİDEBİLİR

İlk turda nisbi seçim sistemine göre hiçbir parti tek başına hükümet kurmak için gerekli olan yüzde 46'lık oy oranına ulaşamazken, Yeni Demokrasi'nin partiler arasında işbirliği yaparak koalisyon hükümeti kurmaması halinde seçimin ikinci turunun haziran sonu ya da temmuz ayı başlarında bu kez salt çoğunluk sistemiyle tekrarlanması bekleniyor. Salt çoğunluk sistemine göre, bir parti oyların yüzde 38'ini alarak tek başına hükümet kurabilecek.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Kiryakos Miçotakis Yunanistan Demokrasi Dünya Haberler

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.