27 Nisan 2024, Cumartesi

Yıllar önce sular altında kalan köyleri ortaya çıktı

Yıllar önce sular altında kalan köyleri ortaya çıktı

Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Dicle Barajı'nın açılan kapaklarından birinin kopması sonucu su seviyesinin düşmesiyle geçmişte sular altında kalan Çarıkören Mahallesi'ndeki ev kalıntıları, Kur'an-ı Kerim'de geçen 25 peygamberden biri olan Hz. Elyesa'nın kabrinin taşınmadan önceki türbesi, tarihi cami ve medrese ile mezarlıklar gün yüzüne çıktı

Dicle Barajı'nda, aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi  için 13 Aralık'ta açılan kapaklardan birinin kopmasının ardından 270 milyon  metreküp suyun tahliye edilmesiyle baraj gölünde su seviyesi yaklaşık 10 metre  düştü.Su seviyesi düşen baraj gölünde, geçmişte su altında kalan bazı  yerleşim yerleri ortaya çıktı.Suyun çekilmesiyle Çarıkören Mahallesi'ndeki ev kalıntıları, Elyesa  Peygamber'in Ziyaret Tepesi'ne taşınmadan önceki kabri, tarihi cami ve medrese  ile mezarlar gün yüzüne çıktı.Geçmişte bu mahallede oturan bazı vatandaşlar da eski evlerinin  kalıntılarını gördü, sular altında bıraktıkları yakınlarının mezarlarını ziyaret  edip dua etti.Vatandaşlardan 53 yaşındaki Abdurrahman Kılıç, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, çocukluğunun geçtiği köyde baraj sularının yükselmesiyle ilçe  merkezine taşındıklarını söyledi.
 Köylerinde o dönemde 78 hane bulunduğunu ve köyde oturanların akraba  olduğunu ifade eden Kılıç, "O dönemde geçimimizi Dicle Nehri kenarında bulunan  sebze ve meyve bahçelerinden yapardık." dedi.Köylerinin 20 yılı aşkın  süredir su altında olduğunu ve ilk defa  suyun bu derece çekildiğini belirten Kılıç, şöyle devam etti:"Köy ortaya çıkınca sadece ben değil, bütün ailemiz evleri görmeye  geldi. Benim kız kardeşim evin kalıntısından kalan taşın üzerinde oturup ağladı.  Çocuklarım da geldi, gördü, onlar burada doğmamıştı ama onlara anlatmıştık.  Köyümüzü görünce çok sevindik. Köyün tamamı daha çıkmamış, altı metre daha su  çekilseydi köy tamamen ortaya çıkardı. Çocukluğum burada geçtiği için evimi  görünce duygulandım. Birçok kişi mezarlarını buradan taşıdı fakat biz taşımadık.  Benim ninemin ve dedemin mezarları burada. Bayramlarda vatandaşlar yakınlarının  mezarlarına giderdi biz baraj gölünün yanına gelir yakınlarımız için dua ederdik.  Su çekilince geldik mezarlarını gördük çocuklarımıza da gösterdik, dua ettik."    36 yaşındaki Mehmet İnci de  Elyesa Peygamber'in naaşının Ziyaret  Tepesi'ne taşınmadan önce köyde bulunduğunu belirtti. Baraj gölünde ilk defa bu kadar suyun çekildiğini anlatan İnci,  "İnsanlarımız, bu maneviyatlarımızı görsünler. Caminin yan tarafında  Elyesa  Peygamber'in türbesi var. Suların çekilmesiyle birlikte buradaki  Elyesa  Peygamber'in türbesi gün yüzüne çıktı. İnsanlarımız gelip buradaki tarihi  görsünler, burada çok sayıda tarihi kalıntı var." ifadelerini kullandı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Diyarbakır su altında kalan köy

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.