06 Mayıs 2024, Pazartesi

 Yenilikçi Ve Sıra Dışı: Peter B. Lewis Binası

 Yenilikçi Ve Sıra Dışı: Peter B. Lewis Binası

Fantastik, sıra dışı veya yenilikçi gibi sıfatları yakıştırabileceğiniz ve belki de hayatınızda görmüş olduğunuz en farklı, fakat bir o kadar da kendine has bir görünüşe sahip olma özelliği taşıyan, bunlarla da kalmayıp dünyaca ünlü Kanadalı mimar ve tasarımcı Frank Gehry tarafından 2002 yılında inşa edilen Peter B. Lewis Binası, eşsiz ve inovatif mimari özellikleri ile Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio, Cleveland eyaletinde yer alıyor.

Peter B. Lewis Binası, aynı zamanda yine Amerika’da bulunan Case Western Reserve Üniversitesi’nin Weatherhead Okul Yönetimi bölümüne ev sahipliği yapıyor. Görenleri kendine hayran bırakan bu yapı, ismini vizyonu ve desteği binanın oluşmasına yardımcı olan zamanın sigorta şirketi yönetim kurulu Başkanı Peter B. Lewis’den alıyor. Bina, Weatherhead School of Management’ın öğrencilerine ve fakültelerine çalışma alanları ve sınıflar sağlıyor.

Fizik Kurallarını Alt Üst Eden Mimari

Bina, dışarıdan bakıldığında alüminyum gibi görünen yapısı ile aslında arkasında paslanmaz çelik çatısını barındırıyor. Binaya, neredeyse tamamen gölgede kalan kendisine kıyasla küçük bir kapıdan giriliyor. Binanın iç kısmındaki temiz tasarımlı mekanlarında belki de en başarılı yön, ışığın kaydığı ve yüksek beyaz duvarlardan çıktığı zaman renk tonlarının değiştiği yoldur.

Günün belli saatlerinde, iç mekanların, duvarların daha yüksek kısımlarındaki değişen renk tonları nedeniyle beyaz dışındaki renklerde boyanıyor. Yapay aydınlatma esas olarak duvarlara asılan basit floresan tüpler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu sayede binanın iç kısmı, gün boyunca ışık kaydığı için zaman içinde, takdir edilmesi gereken bir şov ortaya koyuyor.

Sanatın ve Tasarımın En Güzel Örnekleri Bu Yapıda Buluşuyor

Bina hem iç hem de dış özellikleriyle tasarımın ve mimarinin sınırlarını zorluyor. İç mekanın diğer dikkat çeken özellikleri, havalandırma/ısıtma delikleri, alçı duvarlardaki ince yarıklar ve dalgalı duvarlarda düzenlenen floresan ampullerin açıları ve tekrarlanan doğasını taklit ediyor. Yukarı doğru bakan büyük boyutlu tavan penceresi, canlı yapıyı yerinde tutan bir raptiye gibi görünüyor.

İç mekânlar temiz bir şekilde tasarlanırken ve bazı durumlarda hemen hemen sade olsa da kullanılan malzemelerin zenginliği ve ahşapların belirgin kullanımı mekânı ısıtmakla kalmayıp ayrıca görsel açıdan da ortama zenginlik katıyor, bu da bazı alanların sıkı olmasından dolayı sınıf saatlerinde daha da enerji kazandırıyor ve öğrencileri etkileşime girmeye ve kabul etmeye zorluyor. Sınıflar da aydınlık, geniş ve fonksiyonel bir şekilde ortaya konuyor. Belki de binanın tek dikkat çekmeyen yönü, girişe yakın duran “Peter B. Lewis Building” işareti olabilir.

Nasıl Ziyaret Edilir?

Peter B. Lewis Binası, Cleveland Üniversitesi çemberindeki Case Western Reserve Kampüsü’nde yer alan yapı ziyaretçilerini bekliyor. Posta adresinin Euclid caddesinde yer aldığını söylense de, bina aslında Ford Drive ve Bellflower Road kavşağında, Euclid’in hemen dışında bulunuyor

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0


Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.