27 Nisan 2024, Cumartesi

Vladimir Putin emir vermişti! BM toplantısı karıştı:

Vladimir Putin emir vermişti! BM toplantısı karıştı:

Son dakika haberine göre Rusya-Ukrayna krizinde korkulan oldu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden'dan operasyon emrinden sonra ilk açıklama geldi. ABD Başkanı Joe Biden “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur” dedi. Operasyon haberini BM Güvenlik Kurulu toplantısında alan Rus ve Ukraynalı temsilciler atıştı. Ukrayna BM Temsilcisi Sergiy Kyslytsya Rus mevkidaşına seslenerek "Savaş suçluları için araf yoktur. Onlar direkt olarak cehenneme gider!" ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas'a askeri operasyon kararı aldı.

 

Putin Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu ve Ukrayna askerlerini silahlarını bırakmaya çağırdı.

 

TSİ sabah 6'da konuşan Putin, 'askeri operasyon kararı aldım' dedi ve müdahale eden herkese karşı misilleme sözü verdi.

 

Yaşanan gelişmeler üzerine yazılı bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur” dedi.

 

“ABD ile müttefiklerinin birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini” belirten Biden, “Tüm dünyanın Rus askeri güçlerinin sebepsiz ve haksız bir saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini” söyledi.

 

"Dünya Rusya'yı yaşanacaklardan sorumlu tutacaktır." diyen Biden gelişmeleri Beyaz Saray'dan takip edeceğini ve Ulusal Güvenlik Ekibi'nden düzenli olarak gelişmeleri alacağını ifade ederken G7 liderleriyle acil bir görüşme yapacağını ve ABD halkına sesleneceği bir konuşma yapacağını da duyurdu.

"Rusya'nın Ukrayna'ya ve küresel barış ve güvenliğe karşı gösterdiği yersiz saldırganlığı ve bunun sonuçlarını NATO ve müttefikleriyle de görüşüp birliğe yöneltilen bu saldırıya güçlü ve birlik içinde bir karşılık vereceğiz. Bu gece Jill ve benim dualarım Ukrayna'nın cesur ve gururlu insanlarıyla beraber." diyen Biden Rusya'ya verilecek sert karşılığın da fitilini böylelikle ateşlemiş oldu.

BM'DEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMLAR GELİYOR

 

Öte yandan Putin'in operasyon emrini BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısı sırasında aldığı belirtilirken Konsey üyelerinden de peş peşe açıklalar gelmeye başladı.

 

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı" dedi. Kyslytsya, "Rus Devlet Başkanı Putin ülkeme karşı bir savaş ilan etmiştir. BM'yi göreve çağırıyorum." sözlerini kullandı.

 

Ukrayna BM Temsilcisi Sergiy Kyslytsya Rus mevkidaşına seslenerek "Savaş suçluları için araf yoktur. Onlar direkt olarak cehenneme gider!" ifadesini kullandı.

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya operasyon haberini Güvenlik Konseyi toplantısında böyle aldı

BM Genel Sekreteri António Guterres de Güvenlik konseyi toplantısında acil olarak katıldığı canlı yayında "Putin bizim toplantımız esnasında operasyon emrini verdi. Ukrayna ordusuna askerlerini çekmek için çağrı yaptı. Barışa bir şans verin. Ben yaptığım çağrıyı değiştiriyorum. Başkan Putin insanlık adına askerlerinizi geri çekin. İnsanlık adına lütfen Avrupa'da yüzyılın en büyük savaşını başlatmayın. Bu hem Ukrayna için hem Rusya için trajik olur ve şu anda öneremeyeceğimiz bir etkiye yol açar." sözlerini kullandı. Guterres açıklamasında "Bu görev sürem boyunca yaşadığım en üzücü an" ifadesini kullandı.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield da toplantı esnasında canlı yayına bağlanarak açıklama yaptı. Greenfield, saldırının BM dünya savaşını engellemek için bir araya geldi sırada başladığının altını çizerek "Putin bu konseyin sorumlulukları ile alay etti bu bir acil durumdur hemen harekete geçmemiz gerekiyor' dedi. "Müttefiklerimiz ile buna karşılık vereceğiz" diyen temsilci bunun etkili bir karşılık olacağını belirtti ve "Tüm dünya Rusya'ya hesap soracak" dedi.

KULEBA: ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesine yönelik kapsamlı bir işgal başlattığını ifade ederek, dünyayı harekete geçmeye çağırdı.

 

 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kuleba, “Putin, Ukrayna'ya yönelik kapsamlı bir işgal başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri saldırı altında. Bu bir saldırganlık savaşıdır. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı” dedi.

“AVRUPA’NIN VE DÜNYANIN GELECEĞİ TEHLİKEDE”

 

Kuleba, Avrupa ve dünyanın geleceğinin tehlikede olduğunu vurgulayarak, “Dünya derhal harekete geçmelidir. Avrupa ve dünyanın geleceği tehlikede. Yapılması gerekenler, SWIFT de dahil olmak üzere Rusya'ya yönelik yıkıcı yaptırımlar, Rusya’yı her alanda yalnızlaştırmak, Ukrayna’ya silah ve mühimmat yardımı, finansal destek ve insani destek olmalıdır” dedi.

 

AB BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA

 

AB başkanları Ursula von der Leyen ve Charles Michel yaptıkalrı açıklamada "Bu karanlık saatlerde düşüncelerimiz, sebepsiz saldırı ve hayatları için korku ile karşı karşıya kalan masum kadınlar, erkekler ve çocuklarla birlikte" dedi.

 

STOLTENBERG: GEREKEN HER ŞEY YAPILACAK

 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bloğun bu korkunç zamanda Ukrayna'nın yanında olduğunu ve NATO'nun tüm müttefiklerini savunmak için gereken her şeyi yapacağını söyledi.

 

MACRON'DAN İLK AÇIKLAMA

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı operasyonun ardından ilk açıklamayı yaptı. Macron Rusya'yı kınarken Paris'in savaşı sonlandırmak için müttefikleriyle birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi. Macron açıklamasında "Rusya derhal askeri operasyonlarına son vermelidir. Fransa Ukrayna'nın yanındadır ve savaşı bitirmek için ortaklarıyla çalışmaya devam edecek." dedi.

 

ALMANYA'DAN KINAMA MESAJI

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunu Avrupa için karanlık bir gün olarak nitelendirdi ve "Almanya, Putin'in bu vicdansız hareketini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor. Ukrayna ve halkı ile dayanışma içerisindeyiz" dedi.

 

İNGİLTERE'DEN İLK AÇIKLAMA

 

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, "Başkan Putin'in Ukrayna halkına karşı başlattığı korkunç, sebepsiz saldırıyı şiddetle kınıyorum" dedi.

İngiltere'nin Ukrayna'nın yanında olduğunu belirten Truss, "Bu korkunç saldırıya yanıt vermek için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı Truss'ın ardından Başbakan Boris Johnson da ilk yorumu yaptı. Boris Johnson "İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek." derken Rusya'nın Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Ukraynalı mevkidaşı ile de görüştüğünü söyledi.

 

Putin'in "Ukrayna'ya yönelik bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçtiğini" belirten Johnson, Twitter mesajında, "İngiltere ve müttefiklerimiz kararlı bir şekilde yanıt verecek" diye yazdı.

DÜNYA DEVLETLERİNDEN SALDIRIYA KINAMA YAĞIYOR

İtalya Başbakanı Rusya'nın saldırısını haksız olarak nitelendirdi ve kınama mesajı yayınladı.

 

Japonya Başbakanı ise "Rus saldırısı uluslararası düzenin temelini sarstı." ifadesini kullandı.

 

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınıyoruz ve NATO müttefiki ortaklarımızla verilecek karşılığı değerlendiriyoruz." açıklamasını yaptı.

Çin'le ihtilaflı durumda olan ve ABD'nin doğal müttefiki sayılan Tayvan'dan da Rusya'ya kınama geldi.

 

UKRAYNA TÜRKİYE BÜYÜKELÇİLİĞİNDEN DESTEK ÇAĞIRISI

 

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor" ifadelerini kullandı. Büyükelçilik, "Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz" dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Son dakika haberi... Vladimir Putin emir vermişti! BM toplantısı karıştı: Dünyadan tepkiler çığ gibi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.