27 Nisan 2024, Cumartesi

Türk ekibi Antarktika'da!

Türk ekibi Antarktika'da!

Türk ekibi, uzun bir yolculuğun ardından beyaz kıtaya ayak bastı.

17 kişilik Türk ekibi, İstanbul’dan 29 Ocak’ta yola çıktı.İlk durak, Brezilya’nın Sao Paulo kentiydi.Sao Paulo’dan Şili’nin başkenti Santiago’ya geçildi.Buradan ülkenin güneyinde yer alan Punta Arenas kentine, ardından Puerto Williams’a varıldı.Yaklaşık 30 saat süren bir yolculukla Puerto Williams’a ulaşan Türk  ekibini bölge valisi Juan Jose Arcos karşıladı.Ekip, güney yarım kürede yerleşimin olduğu 'en son nokta' olan Puerto Williams’ta iki gece konakladı.3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan bilim insanları, yaklaşık iki saat süren bir uçak yolculuğuyla Antarktika’nın King George Adası’na ulaştı.3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan bilim insanları, yaklaşık iki saat süren bir uçak yolculuğuyla Antarktika’nın King George Adası’na ulaştı.Bu yüzden ekip uçaktan inerken ayaklarını dezenfektan suda temizleyerek karaya ayak bastı.  Organizasyon, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkezi (PolReC) koordinesinde gerçekleşiyor.Yolculuk süresince ekibi en çok zorlayan, Antarktika’da kullanacakları  bilimsel malzemelerin de aralarında olduğu bagajların fazlalığı oldu.Toplam 5 uçuş gerçekleştiren ekip, ağırlığı yaklaşık 1,5 ton olan 46  parça bagajı beraberinde taşıdı.Ekip, her uçuşta bu bagajlara ilişkin gerekli  işlemleri gerçekleştirdi.Antarktika uçağında Şili ve Polonya’dan gelen 6 bilim insanıyla  buluşan Türk ekibi, King George Adası açıklarında bulunan ve 30 gün boyunca  çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos isimli araştırma gemisine zodyak botlarla geçti.Karadan bota binen ekibi, penguenler karşıladı.Ekibin gemiye yerleşmesinin ardından lojistik ve bilimsel  faaliyetlerine ilişkin ilk planlama toplantısı, sefer lideri koordinasyonunda  gerçekleştirildi.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da uçuşun başladığı andan  itibaren sefer ekibinin durumu hakkında anbean bilgi aldı.3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy,  seferin yabancı katılımcılarıyla buluştuklarını söyledi.3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lideri Doç. Dr. Burcu Özsoy,  seferin yabancı katılımcılarıyla buluştuklarını söyledi.Sefer katılımcılarının sağlık durumları ve motivasyonlarının iyi  olduğunu belirten Özsoy, "Antarktika’ya uçaktan bakış özellikle ilk kez gelenler  için çok heyecanlıydı." dedi.Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Şahika Ercümen de  Antarktika’ya ilk defa gittiğini, burada dalış yapma fırsatı olacağını söyledi.Ekibin çok heyecanlı olduğuna dikkati çeken Ercümen, "Burada birçok  bilim insanı ve hepsinin farklı araştırmaları var. Öncelikle onlarla olmak, bu  bilim çalışmasının bir parçası olmak benim için çok büyük bir gurur." diye  konuştu.

Sefer katılımcılarından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım  Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe ise  Antarktika’ya ilk defa gitmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi.Sefer katılımcılarından Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım  Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Serçe ise  Antarktika’ya ilk defa gitmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi.Türk ekibinin seferini, Anadolu Ajansı takip ediyor.Ajans, çok sayıda fotoğrafı abonelerine servis etti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Türk ekibi uzun bir yolculuğun ardından beyaz kıtaya ayak bastı

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.