27 Nisan 2024, Cumartesi

Son dakika... Ukrayna - Rusya savaşında son durum: Kritik müzakere görüşmeleri başladı

Son dakika... Ukrayna - Rusya savaşında son durum: Kritik müzakere görüşmeleri başladı

Son dakika haberi... Ukrayna - Rusya savaşında 5'inci güne girilirken bölgeden çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. Ukrayna savaşta 14 çocuğun öldüğünü açıkladı. Başkent Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Chernihiv'in merkezindeki bir konut Rus füzesinin hedefi oldu. Kiev'de ve Harkiv güne patlama sesleri ile uyanırken Ukrayna lideri Zelenski'den yeni açıklamalar geldi. 'Acil AB üyeliği' talep ettiklerini duyuran Zelenski'ye AB'den ilk yanıt geldi. Dakikalar önce ise dünyanın merakla beklediği müzakereler başladı. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

 

Ukrayna'daki savaş 5'inci gününde... Başkent Kiev ve Harkiv güne patlama sesleri ile uyandı. Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Chernihiv'in merkezindeki bir konut Rus füzesinin hedefi oldu. Ukrayna sivil kayıplar ile ilgili yeni bir açıklamada bulundu. Savaşta 352 sivil hayatını kaybetti, bunlardan 14'ünün ise çocuklar olduğu belirtildi. Belarus sınırından ise dünyanın merakla beklediği görüntü geldi. Rus ve Ukrayna heyetlerinin görüşmesi başladı. İşte savaşın merkezindeki Ukrayna'dan Son Dakika gelişmeleri...

 

15.05 AB savunma bakanları Ukrayna krizini görüşmek üzere toplanıyor

 

Avrupa Birliği (AB)'nin AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Ukrayna işgalini görüşmek üzere bloğun savunma bakanlarıyla bir toplantı düzenliyor. Josep Borrell tarafından paylaşılan bir tweet'e göre, toplantının gündeminde AB'nin Ukraynalılara yardımının koordine edilmesi olacak.

14.55 Rus iş insanı ve Chelsea spor kulübünün sahibi Roman Abramovich, sözcüsü aracılığıyla Rusya ve Ukrayna arasında devam eden çatışmaların sonra ermesi için arabuluculuk yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

 

14.18 AB'den Ukrayna'nın 'acil üyelik' talebine ilk yanıt geldi. AB yetkilisi Charles Michel, Kiev'in bir Rus işgali karşısında üyelik için çağrıda bulunması nedeniyle 27 üye ülke arasında bloğun genişletilmesi konusunda anlaşmazlıklar olduğunu söyledi.

 

Kiev'in katılmak için resmi bir talepte bulunması gerektiğinin altını çizen Michel, 'AB içinde genişleme konusunda farklı görüşler ve hassasiyetler var' dedi.

 

13.41 Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia santralini ele geçirdiği iddialarını yalanladı.

 

Ukrayna'nın devlete ait nükleer şirketi Energoatom, Interfax haber ajansına Moskova'nın bu tür iddialarının 'mutlak bir yalan, sahte haber' olduğunu söyledi.

 

13.20 Dünyanın beklediği Rusya ve Ukrayna arasındaki kritik görüşme başladı. Kremlin 'Müzakereler sessiz ilerleyecek' açıklaması yaptı.

 

Görüşmenin başında basın mensupları salona alındı. Tarihi anlar kameralara yansıdı.

Ukraynalı yetkililer gündemlerindeki ana konunun ateşkes ve Ukrayna topraklarından askerlerin çekilmesi olduğunu açıklamıştı.

 

Daha önce, lojistik ve güvenlik sorunları nedeniyle görüşmelerin ertelendiği bildirilmişti.

 

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Pazar günü yaptığı konuşmada, bu görüşmelerden bir ilerleme beklemediğini söylemişti. Ancak, küçük de olsa bu şansı denemeleri ve kullanmaları gerektiğini de sözlerine eklemişti.

 

13:10 Putin, Batı yaptırımlarından sonra ekonomiye odaklandı. Kremlin'den yapılan açıklamada Rus liderin bugün kurmaylarıyla ekonomiyle ilgili bir toplantı yapacağı açıklandı.

 

Kremlin'den yapılan açıklamada ayrıca Rusya'nın batı yaptırımlarından sağ salim kurtulacağı belirtildi. Kremlin Sözcüsü Peskov, Batı'nın Ukrayna'ya silah tedariğinin uzun vadede çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

 

Açıklamada Putin'in dün verdiği nükleer caydırıcı güçlerini en yüksek alarm düzeyine geçirme emrinin ikinci bir anlam taşımadığının altı çizildi.

 

Batının Rusya'ya yönelik yaptırımlarına cevapların ise Moskova'nın çıkarları göz önünde bulundurularak verileceği belirtildi.

 

13.06 Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR), işgali nedeniyle Ukrayna'dan komşu ülkelere kaçanların sayısının 422 bine ulaştığını açıkladı.

 

12.55 Ukrayna Savunma Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Kiev bölgesinde bulunan yerel müze Ivankiv’e yapılan saldırı sonucu yandığı ve ünlü Ukraynalı ressam Mariia Pryimachenko’nun 25 eserinin yanarak yok olduğu ifade edildi.

 

11.55 Ukrayna lideri Zelenski, 'Kendi kabiliyetimizin farkında değildik. Müttefiklerimizle her bir konuşmada dünyada Ukraynalıların kim olduğunu gösteriyoruz' dedi.

 

Zelenski sözlerine şöyle devam etti;

 

'Bizim müttefiklerimizle her bir konuşmamızda, Ukraynalıların kim olduğunu gösteriyoruz. Şu an bir düşünün, Rusya saldırısından sadece 4 gün sonra 16 Ukraynalı çocuk öldü, 45 çocuk yaralandı. Rus işgalcilerin yaptığı her bir suç bizi daha fazla birleştiriyor.'

 

Zelenski ayrıca 'acil AB üyeliği' talep ettiklerini duyurdu. Zelenski ayrıca Rus askerlerine 'silahlarınızı indirin' çağrısı yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı "Muharebe tecrübesi olan mahkumlar serbest bırakılacak ve savaşın en sıcak noktalarında suçlarını telafi edebilecekler" dedi.

 

11.51 Çin Dışişleri bakanlığı sözcüsü Wang Pekin'in Rusya'nın SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması konusundaki tutumu sorulduğunda, 'Çin, sorunları çözmek için yaptırımların kullanılmasını desteklemiyor ve uluslararası hukukta temeli olmayan tek taraflı yaptırımlara karşı çıkıyor' dedi.

 

11.28 Ukrayna heyeti Rusya ile müzakerelerin yapılacağı yere ulaştı. Heyete Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ve Zelenski'nin partisinin lideri milletvekili David Arakhamia başkanlık ediyor.

 

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov (soldan ikinci) heyete başkanlık ediyor.

11.20 AB Yüksek Temsilcisi Borrell, 'Bugün AB savunma bakanlarını, Rusya'nın sebepsiz saldırısı karşısında Ukrayna'daki son durumu tartışmak üzere bir araya getiriyorum' dedi.

 

Borrell görüşmede Ukrayna'ya yapılacak yardımın koordinasyonunun masaya yatırılacağını belirtti.

 

10.58 Alman Borsası (Deutsche Boerse) Aeroflot, Lukoil, Sberbank ve VTB hisselerinde işlemleri askıya aldı.

GÖRÜŞMELER TSİ 12.00'DA BAŞLAYACAK

 

10.33 Ukrayna heyeti Belarus sınırındaki müzakerelerin 1.5 saat içinde başlayacağını duyurdu. Görüşmelerin TSİ 12.00'da başlaması bekleniyor.

 

10.19 Rusya ordusu Ukrayna'daki hava üstünlüğünü ele geçirdiğini duyurdu.

 

10.02 Yunanistan hava sahasını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı.

 

09.50 Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 20'ye yükseltti.

 

09.25 İngiltere, vatandaşlarının Rusya Merkez Bankası ile her türlü işlemlerini yasakladı

 

08.57 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne göre Kiev, Ukrayna'nın kontrolü altında. Açıklamada, 'Rusya'nın burayı işgal etmeye yönelik tüm çabaları başarısız oldu' denildi.

 

08.45 Belarus Dışişleri Bakanlığı müzakereler için hazırlıkların tamamlandığını duyurdu. Açıklamada 'heyetlerin gelmesi bekleniyor' denildi.

 

08.41 Adı açıklanmayan bir Rus kaynak Rusya heyetinin önümüzdeki birkaç saat içinde yapılması beklenen müzakereler için Ukrayna tarafını beklediğini söyledi.

 

Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya- Ukrayna heyetlerinin görüşeceği salondan bir kare paylaştı.

08.12 Rus basınında yer alan haberlere göre, Belarus nükleer olmayan statüden vazgeçme teklifini onayladı

 

Bu hamle teorik olarak Rusya'nın Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra Rusya'nın nükleer silahlardan vazgeçmesinden bu yana ilk kez Belarus topraklarına nükleer silah yerleştirmesine izin verebilir.

 

07.49 Ukrayna’nın güneyinde, Azov Denizi'ne kıyısı bulunan Berdyansk kenti Rus kontrolüne geçti. 100 bin nüfuslu kentte küçük bir de donanma üssü bulunuyordu.

 

ABD'den Rusya'daki vatandaşlarına 'ülkeyi acilen terk edin' çağrısı yapıldı.

 

07.23 Rusya iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, Ukrayna’nın kurduğu savaş esirleri sitesine erişimi engelledi. Ukraynalı yetkililer bu sitede öldürülen veya esir alınan Rus askerlerine dair fotoğrafları ve belgeleri yayınlıyordu.

 

Ukrayna bu internet sitesini, askerlerin Rusya’daki yakınlarının bu bilgilere erişebilmesi için kurduğunu açıklamıştı.

 

'BELARUS ASKER GÖNDERMEYE HAZIRLANIYOR'

 

07.17 Raporlar, Belarus'un Rus işgalini desteklemek için Ukrayna'ya asker göndermeye hazırlandığını iddia ediyor .

 

Washington Post ismi açıklanmayan bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberinde konuşlandırmanın en kısa sürede başlayabileceğini söyledi. Yetkili 'Minsk'in artık Kremlin'in bir uzantısı olduğu çok açık' dedi.

 

06.06 Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD başkanı Biden'in bugün batılı müttefikler ve ortaklarla Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla ilgili gelişmeleri tartışmak ve birleşik müdahaleyi koordine etmek için TSİ 19.15'te bir görüşmeye ev sahipliği yapacağı bilgisine yer verildi.

06.01 Ukrayna devlet özel iletişim servisi bir füzenin Kiev'in yaklaşık 150 kilometre kuzeydoğusundaki Chernihiv'in merkezindeki bir konut binasına çarparak yangına neden olduğu bildirildi.

 

EN KRİTİK 24 SAAT

 

05.49 İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakanlık kaynakları görüşme ile ilgili ülke basınına şu açıklamada bulundu;

 

'Zelenski, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir dönem olduğuna inandığını söyledi. Başbakan, İngiltere ve müttefiklerinden savunma yardımının Ukrayna'ya ulaşmasını sağlamak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.'

 

05.25 Ukrayna devlet özel iletişim servisi, Pazartesi sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ve Harkiv'da patlama seslerinin duyulduğunu söyledi.

Savaşta şimdiye kadar 16 çocuk öldü. Toplam sivil kaybının ise 352 olduğu açıklandı.

05.21 BM Güvenlik Konseyi, 1982'den bu yana ilk kez Ukrayna için acil olarak toplanacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Acil Durum Özel Oturumu bugün yapılacak.

 

04.49 Ukrayna devlet özel iletişim servisi, Belarus'tan gelen savaşçıların Ukrayna'ya doğru yola çıktığını söyledi.

 

04.20 Japonya hükümeti, Rusya'nın Ukrayna işgaline tepki olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve önemli Rus hükümet yetkililerinin mali varlıklarını dondurma kararı aldı.

 

03.30 Rusya Tur Operatörleri Birliği(ATOR), Rusya dışında 150 bin Rus turistin bulunduğunu ve 27 bin Rus vatandaşının hava kısıtlamaları nedeniyle ülkeye dönüş yapamadığını duyurdu.

02.57 Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'la telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Zelenski, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok kritik olduğunu söyledi.

 

01.50 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; yerel saatle 23.50 (TSİ 00.50) itibarıyla ülkenin kuzeyindeki Rus saldırıları genel olarak başarısız oldu. Fakat Rusya güneyde bazı başarılar elde etti. Özellikle Azak Deniz kıyısındaki Berdiansk kentinde kontrol Rusların eline geçti.

 

00.35 Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını ve Divan'dan "acil tedbir kararı" talep ettiğini açıkladı.

 

Ukrayna'nın en genç milletvekili Svyatoslav Yurash eline silah alarak harekete geçti. CNN Türk'e konuşan Yurash 'Türkler bize ilham veriyor. Birçok soruna rağmen özgürlüğünüzü kazandınız. Bunu 1923'te yaptınız' dedi.

00.26 Avrupa Birliği'nin hava sahası yasağının ardından Rus havayolu şirketi Aeroflot, Avrupa ülkelerindeki tüm destinasyonlarını iptal ettiğini açıkladı.

 

00.00 Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, BMGK'da yaptığı açıklamada, şehirlerinin her gün bombalandığını belirterek, "Saldırgan ülkenin temsilcisine şunu söylemek istiyorum. Şu anda Ukrayna şehirlerindeki genel uyarıyı biliyor musunuz? 'Dikkat, dikkat! Hava saldırısı' Lütfen fotoğraflara bakın, neler oluyor görün! Sabah akşam bombalanıyor şehirlerimiz. Rusya saldırganlık konusunda kararlı. Üstelik ilk planları başarısız oldu. Herkes de farkında başarısız olduğunu. Bu başarısızlık, Rus liderliğinin yerleşim yerlerine ağır bombardıman emri vermesine yol açtı. Bu çok endişe verici. Çünkü Rus başkan nükleer şantaja başvurmaya karar verdi. Dünya bu tehdidi ciddiye almak zorunda. Ukrayna'da en az 16 çocuk öldürüldü. Bombalı saldırılar nedeniyle hastaneler hizmet veremiyor. Bebekler sığınaklarda dünyaya geliyor" ifadelerini kullandı.

 

23.55 BM Güvenlik Konseyi, 193 üye ülkenin katılacağı BM Genel Kurulu’nda Ukrayna konusunda yarın olağanüstü oturum yapılması karar tasarısını onayladı.

 

İngiliz Itv tarafından elde edilen belge Rusya'nın 'tıbbi bir acil durum' için hazırlandığını gözler önüne serdi. Söz konusu rapora göre, Rusya 50 bin asker kaybını göze almış durumda.

23.45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Bayraktar SİHA’ların Rus konvoyunu imha ettiği görüntüleri paylaşarak, “Bayraktar TB2 SİHA’lar Herson bölgesinde Rus konvoyunu vurdu” ifadelerini kullandı. Herson'ın ardından Jltomir bölgesindeki Malin şehrinde konuşlanan Rus askeri birlikleri de Bayraktar TB2 SİHA ile etkisiz hal getirildi.

AB TARİHİNDE BİR İLK

 

Avrupa Birliği tarihinde ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah yardımı yapma kararı aldı.

 

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB tarihinde ilk kez, "saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizatın satın alınmasını ve teslimatını finanse edeceğini" söyledi.

 

Komisyon'dan bir kaynak Reuters'e verdiği demeçte, AB fonlarında Ukrayna için silahlara 450 milyon euro ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere diğer malzemelere 50 milyon euro harcama planlandığını söyledi.

 

Komisyon Başkanı von der Leyen ayrıca, Rusya ve Belarus'a karşı yaptırımların genişletileceğini söyledi.

'50 BİN KAYBI GÖZE ALDI'

 

İngiliz basınında yer alan ve Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan sızdırılan bir belgeye dayandırılan haberlere göre, Rusya savaşta 50 bin asker kaybını göze almış durumda.

 

Belgede ülkedeki tıp şirketlerinden çalışanlarının detaylı listesini paylaşmasını istendiği anlaşılıyor. Bu da Rusya'nın bir sağlık acil durumu için hazırlık yaptığına işaret ediyor.

 

Ukrayna’da gıda sektöründeki tedarik zincirinin Rusya saldırıları nedeniyle sekteye uğramasının ardından market rafları boş kaldı.

SAVAŞTA 16 ÇOCUK  ÖLDÜ

Ukrayna savaşında öldürülen en genç kurbanlara ait görüntüler ortaya çıktı.

 

Ukrayna'nın Donetsk bölgesindeki Mariupol kentinden gelen yürek burkan fotoğraflar pek çok çocuğun bomba ve mermilerin hedefi olduğunu gözler önüne serdi.

 

Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko, Rus saldırılarının 16 çocuğun hayatına mal olduğunu duyurdu.

 

Lyashko, Rus birliklerini sivilleri hedef aldıkları için 'terörist' olarak nitelendirdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Son dakika... Ukrayna - Rusya savaşında son durum: Kritik müzakere görüşmeleri başladı

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.