29 Nisan 2024, Pazartesi

Sanat Galerisinden Farksız: Moskova Metro Durakları

Sanat Galerisinden Farksız: Moskova Metro Durakları

Dünyanın hemen hemen her yerinde metrolar, uzun ve dik merdivenlerle yerin altına inilen, soğuk ve kasvetli yapılar. Ancak Moskova’da iseniz bu durum biraz farklı. Zira, Moskova’daki metro durakları adeta birer sanat eseri özelliğinde. Sosyalist yönetim döneminden kalan bu özel yapılar, şehre gelen ziyaretçiler için gerçek bir açık hava müzesi niteliği taşıyor.

Dünyadaki en güzel metro istasyonları, şüphesiz Rusya’da bulunuyor. Her biri mimari şaheser olan istasyonlara giriş, bir metro ağına girmekten ziyade daha çok lüks bir sanat galerisinin salonuna girişi andırıyor. Her biri birbirinden farklı mimari özelliklerde inşa edilen metro istasyonları, her yıl 2.4 milyardan fazla yolcunun ziyaret ettiği, geniş sanat galerilerine benziyor. Kimi istasyonların duvarlarında vitray ve renkli mozaiklerden yapılmış sanatsal çalışmalarla, kimi istasyonların tavanlarından sarkan görkemli şık avizelerle karşılaşmak mümkün.
Rusya’da bulunan göz kamaştırıcı metro istasyonlarının estetik bir mimari anlayıştan çok daha fazlasına hizmet eden bir amacı bulunuyor. Sosyalist dönemin ikonik sembollerini içeren sanatsal metro mimarisi, aslında birçok simgesel anlatımlarıyla Rusya tarihine gerçekçi bir projektör yansıtıyor. Sanatsal mimariye yön veren ideoloji, birçok tablo ve mozaik çalışmasında orak-çekiç sembolleriyle etkisini hissettiriyor. Sosyalist ideoloji ve sanat anlayışının adeta propagandası niteliğinde olan yapılar, geçmişten günümüze tam ve eksiksiz bir biçimde geliyor.
Gitmeden Önce Bilmeniz Gerekenler
Rusya’nın birçok noktasında muhteşem mimariye sahip metro istasyonları bulunuyor. Bunların en dikkat çekenleri arasında, Komsomolskaya, Kiyevskaya, Novoslobodskaya ve Taganskaya istasyonlarını sayabiliriz. Rusya’da metro ile ulaşım hizmeti, oldukça hesaplı fiyatlarla sunuluyor. Herhangi bir mesafeye metro ile ulaşmak için yalnızca 1$ gibi cüzi bir meblağ ödemek yeterli oluyor.
Metro istasyonundan çıkmadığınız sürece, bir gün boyunca birçok istasyondaki birbirinden farklı mimari sanat eserlerini görebilir, tatilinize kusursuz bir deneyim ekleyebilirsiniz. 2-3 dakika arayla gelen trenlere binerek gün boyu unutamayacağınız güzellikteki sanat eserlerini ziyaret edebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz.
Metro hareket saatleri, turizmin yoğun olduğu sezonlarda ve hafta sonları farklılık gösterebiliyor. Rusya’daki tatil programınızı ve metro istasyonlarındaki sanatsal ziyaretlerinizi bu koşulları da göz önüne alarak planlamanız, size keyifli ve güzel tatil anıları biriktirmeniz için zaman kazandırabilir.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Moskova metro durakları sanat galerisi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.