27 Nisan 2024, Cumartesi

Rusya'da 'Z' çılgınlığı! Savaşın sembolü haline geldi

Rusya'da 'Z' çılgınlığı! Savaşın sembolü haline geldi

Ukrayna'daki Rus tanklarının üzerinde görülen 'Z' harfi çok kısa bir sürede savaşın ve Rus ideolojisinin sembolü haline geldi. Sembolün anlamı ile ilgili tartışmalar sürerken Batı medyası yeni sembolü Hitler'in 'gamalı haç'ına benzetti.

Şubat ayının sonlarında, henüz savaş başlamamışken ve Rusya Ukrayna sınırına askeri yığınak yaparken sosyal medyada  üzerinde 'Z' harfi bulunan birçok Rus tankının görüntüsü dolaşmaya başladı. O günden bu yana hakkında birçok teori üretilen sembol bugün dünya basınının bir numaralı gündem maddesiydi.

 

RUS YANLISI PROTESTOLARIN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

 

Batı medyasında birçok gazete uzun uzun sembolün anlamını tartıştı, Rusya'dan gelen görüntüleri analiz etti. Bugün dış basında yer alan haberlere göre Rusya Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal için adeta yeni bir sembol buldu.

 

Kalın bir fırça darbesiyle tanklara çizilmiş beyaz 'Z' harfi, son günlerde aşırı sağcı, Rus yanlısı protestocuların tabelalarında ve tişörtlerinde boy göstermeye başladı.

ALFABEDE BİLE OLMAYAN HARF

'Z' Rus alfabesinde olmamasına rağmen, harf Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik güçlü bir destek sembolüne dönüştü. Rusya'nın çevresinde 'Z' logosuyla süslenmiş arabalar görüldü ve işletmeler camlarına bu harfi asarak Putin'e olan desteklerini gösterdiler.

 

ZELENSKİ'DEN Mİ GELİYOR

 

'Z' harfi ilk ortaya çıktığında birçok kişi bunun piyadeleri tanımlamanın bir yolu olabileceğini düşündü. Daha sonra birçok farklı kaynakta ve sosyal medyada sembollerle ilgili komplo teorisi üretilmeye başlandı.

 

Rusya'da bir kentte görülen destek panosu

Kimileri ordunun batı kanadını temsil ettiği için “Zapad” kelimesinin baş harfi “Z”nin araçların üstüne yazılı olduğunu, ‘V’ harfinin ise doğu kanadını temsil ettiğini iddia etmişti. Kimileri işi daha ileri götürerek Rusya'nın bir numaralı hedefinin Zelenski olduğu bu nedenle de tanklara 'Z' harfi yazıldığını söylemişti.

 

Sosyal medyada yayılan ve haber sitelerine bile konu olan teoriler bununla da sınırlı kalmadı. Görüntüleri paylaşan İngiliz medyası bu gelişmeyi okurlarına 'Z Operasyonu' başlığı ile duyurdu.

 

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI ANLAMLARINI DUYURDU

 

Rusya Savunma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde  bu sembollerin anlamını açıkladı. Bakanlığın açıklamasına göre ‘Z’ harfi ‘Zafer',  ‘V’ harfi ise ‘Görev tamamlanacak’ anlamını taşıyor.

İNGİLİZ BASINI: 'YENİ GAMALI HAÇ OLABİLİR Mİ'

 

Bağımsız araştırmacı ve düşünce kuruluşu Wilson Center'ın eski üyesi Kamil Galeev, "Yetkililer, Ukrayna işgalinde halk desteği elde etmek için böyle bir propaganda kampanyası başlattılar. Sadece birkaç gün önce icat edilen bu sembol, yeni Rus ideolojisinin ve ulusal kimliğinin sembolü haline geldi." dedi.

 

İngiliz Telegraph Gazetesi "Z bizim için sadece bir harf olabilir ancak Rusya bunu Savaşının amblemine dönüştürmüş durumda" dedi ve çokça tartışılacak bir soru sordu: "Rusya'nın 'Z'si bir sonraki gamalı haç olabilir mi?"

 

KANSER HASTASI ÇOCUKLAR Z ŞEKLİNDE SIRADA

 

Rusya'nın güneybatısındaki Kazan'da bir bakımevinde, kanser hastası çocuklar ve bakımevi personeli Rus askeri operasyonuna desteklerini göstermek için karda "Z" şeklinde sıraya girerek poz verdi.

MADALYAYI ALDI, SEMBOL KIYAMETİ KOPARDI

 

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen Artistik Cimnastik Dünya Kupası'nda bronz madalya kazanan Rus sporcu Ivan Kuliak madalyasını almak için kürsüye çıktığında üzerinde yine aynı sembol vardı.

ESKİ RUS AJANININ YAKASINDA DA VAR

 

Rusya için kayıt dışı bir ajan olarak çalıştığı için cezaevine gönderildikten sonra 2019 yılında ABD'den sınır dışı edilen şimdilerde Parlamento üyesi olan Maria Butina yakasına beyaz bir Z harfi iliştirerek Rus askerlerine seslendi: "İşinizi yapın kardeşlerim. Sizi her zaman destekleyeceğiz"

 

TV MUHABİRLERİ DE KULLANIYOR

 

Rus devletine ait haber ağı Rossiya-24 de Ukrayna'dan haber yapan muhabirlerin koruyucu kıyafetlerine 'Z' sembolü ekledi

 

BİRÇOK KENTTE KONVOY

 

Rusya'nın belli başlı şehirlerinden bu hafta sonu paylaşılan görüntülerde, camlarına beyaz "Z"ler yapıştırılmış ve dev Rus bayrakları dalgalanan araba konvoyları dikkatlerden kaçmadı.

SOSYAL MEDYADA YAYILIYOR

Ve sosyal medyada dolaşan iki propaganda videosunda, siyah tişörtler giyen genç Rusların üzerinde "Z" harfi ve #СвоихНеБросаем etiketi görülüyor.

Rusyada Z çılgınlığı Savaşın sembolü haline geldi

Gençlerin "Rusya için, başkan için. Rusya için, Putin için!" diye bağırdığı görülüyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Rusya'da 'Z' çılgınlığı! Savaşın sembolü haline geldi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.