28 Nisan 2024, Pazar

Rotterdam’da Eşi Benzeri Olmayan Bir Mimari : Kübik Evler

Rotterdam’da Eşi Benzeri Olmayan Bir Mimari : Kübik Evler

Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki Küp Evler (Kubuswoningen), şehrin en ikonik yerlerinden ve cazibe merkezlerinden biridir. Hollandalı mimar Piet Blom tarafından tasarlanan bu evler, kelimenin tam anlamıyla 45 derece eğimli küplerden oluşuyor. Meraklı ziyaretçiler Show Cube Müzesi’ni (Kijk-Kubus) keşfederek bu daireler hakkında daha fazla bilgi edinebilirler ya da küplerden birinde konaklamayı tercih ederek, liman kenti Rotterdam’da unutulmaz bir tatil yapabilirler. Küp Evler, Rotterdam Blaak tren istasyonun yanında ve oldukça fazla restoran ve kafe alternatifi olan Oude Haven bölgesinde, oldukça merkezi bir konumda yer alıyor.

Rotterdam’da karşılaştığımız mimari yapılar, Hollanda’nın herhangi bir yerinde bulunabilecek en yenilikçi ve yaratıcı yapıların başında geliyor. Küp Evler, tamamlanmalarının üzerinden otuz sene geçmiş olsa bile şehrin en göz alıcı yerlerinden biri olmaya devam ediyor. Nedeni ise çok basit: Bu çarpıcı küp evler, kırk beş derecelik eğimli küp olup, mevcut alanı en verimli şekilde kullanmak için özel olarak tasarlandı. Bunun sonucunda ise dünyanın hiçbir yerinde eşine benzerine rastlanmayacak bu mimari harikası ortaya çıktı.
Hollandalı mimar Piet Blom, kent planlayıcılarının isteği üzerine 70’lerin sonlarında Rotterdam’daki bu Küp Evleri tasarladı. Blom daha önce Hollanda’nın Helmond şehrinde kübik mimariyle ilgili deneysel çalışmalar gerçekleştirmişti.
Rotterdam’da Eşi Benzeri Olmayan Bir Mimari
Bir ormanı temsil ediyormuş gibi planlanarak tasarlanan Rotterdam’daki Küp Evler, her bir kübün tepesi bir ağaç tepesini andıracak şekilde asimetrik olarak inşa edildi. Yapısal olarak, küpler altıgen bir direk üstüne oturtulmuştur. Küp Evler, beton zeminler, beton sütunlar ve ahşap çerçevelerden oluşuyor.
İçerisinde dar bir merdiven bulunduran üç katlı bu küp evlerin ilk katında giriş, Amerikan tarzı açık bir mutfak ve oturma odası bulunuyor. İkinci katta ise bir banyo ve iki yatak odası olan küp evlerin, en üst katları bazı durumlarda çatı bahçesi/terası olarak kullanılıyor. Küp Evler’den içeri adım attığınızda kendinizi alıştırmanız gerek ilk şey ise tüm duvarların eğimli oluşu oluyor. Ve yapının üst katlarına çıktığınızda da eğim sebebiyle kafanıza dikkat etmeniz tavsiye ediliyor.
Ziyaretçiler İçin Müze ve Konaklama Olanakları
Kubuswoningen ile ilgili görsel sonucu
Küp Evler’den biri Kijk-Kubus adı altında bir müzeye dönüştürüldü ve tam donanımlı haliyle küplerin içini merak eden ziyaretçilere tur imkanı sunuyor. Ayrıca, Rotterdam merkezli bir mimari kuruluş, küplerden birini Stayokay Hostel Rotterdam adıyla bir hostele dönüştürdü ve dünyanın her yerinden ziyaretçileri ağırlıyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Rotterdam’ Mimari Kübik Evler dünya haberleri

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.