28 Nisan 2024, Pazar

Nijer'de muhafızlarından darbe girişimi!

Nijer'de muhafızlarından darbe girişimi!

Nijer'de cumhurbaşkanlığı muhafızları Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yolların kapatıp darbe girişiminde bulunuyor. Bölgeden gelen haberlere göre ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonuldu, Bazoum taraftarları ise girişimi bastırmaya çalışıyor.

Nijer'in başkenti Niamey'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yollar kapatıldı. Askeri hareketliliğin yaşandığı ülkede Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum alıkonuldu. Nijer Cumhurbaşkanlığı cumhuriyete başkaldırı olduğunu belirterek, "Akıllarını başlarına almazsa, ordu ve Ulusal Muhafızlar saldırıya hazır." açıklaması yapıldı.

 

"CUMHURİYET KARŞITI BİR GİRİŞİM"

Nijer Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurların, "cumhuriyet karşıtı bir girişim" başlattığını belirterek bu girişimin devam etmesi halinde ordu ile karşılık vereceklerini duyurdu. Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Çarşamba sabahı erken saatlerde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı unsurlar cumhuriyet karşıtı bir girişim başlattı ve Ulusal Silahlı Kuvvetler ile Ulusal Muhafızların desteğini almak için boşuna uğraştı." ifadesi kullanıldı.

 

DARBENİN ARDINDAN ALAY KOMUTANI VAR

Paylaşımda, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ve ailesinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtilerek "Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları akıllarını başlarına almazsa, ordu ve Ulusal Muhafızlar saldırıya hazır." değerlendirilmesinde bulunuldu. Girişimin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor.

 

Nijer'de cumhurbaşkanlığı muhafızlarından darbe girişimi! Cumhurbaşkanını alıkoydularCumhurbaşkanı Mohamed Bazoum

 

EN SON 2010'DA DARBE OLMUŞTU

Bazoum'un son günlerde, bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyor. Fransa'dan bağımsızlığını 1960'da alan Nijer'de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı. Ülkede en son darbe 2010'da Mamadou Tandja'nın devrilmesiyle kayda geçti.

 

Mohamed Bazoum Şubat 2021'de seçilmiş ve ülkede ilk kez demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı, görevini, yine demokratik yollarla seçilmiş halefine bırakmıştı. Bazoum henüz yemin edemeden 31 Mart 2021'de bir darbe girişimi yaşamış, girişim kısa sürede bastırılmıştı. Bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Bazoum, Mart 2022'de de bir darbe girişimi atlatmış ve hemen ülkesine dönmüştü.

 

Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso'da askeri yönetimlerin başa gelmesinden sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu. Komşusu Mali ve Burkina Faso Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Nijer Dünya Haberler

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.