09 Mayıs 2024, Perşembe

 Münbiç’ten kovuldu Esad’a yanaşıyor

 Münbiç’ten kovuldu Esad’a yanaşıyor

ABD ile Türkiye’nin Münbiç mutabakatı sonrası ortada kalan PYD, Suriye rejimine müzakere için yeşil ışık yaktı. Şam’dan gelen bir heyeti ağırlayan PYD’li teröristler, Esad’la görüşme talebinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo’nun Suriye’nin Münbiç kentini proje terör örgütü PYD/PKK’dan temizleme konusunda anlaşması, teröristleri bölgede yeni ittifaklar aramaya itti. Washington-Ankara mutabakatı ile birlikte ortada kalan PYD, Esad rejimine “Pazarlığa hazırız” mesajı verdi. Teröristler, Şam’dan Ayn El Arab’a gelen siyasi heyete Esad’la görüşme isteklerini aktarırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün de Münbiç planı kapsamında YPG ile görüşmelere başladığı öğrenildi.

ŞAM’DAN GELEN MİSAFİR

El Arabi El Cedid gazetesinin haberine göre, ABD ile Türkiye’nin Münbiç’in terörden arındırılmasına yönelik anlaşması sonrası PYD’li yetkililer Esad’a müzakere için yeşil ışık yaktı. PYD’nin sözde siyasi yapılanması Suriye Demokratik Meclisi’nin eş başkanı İlham Ahmed, rejime yakınlığıyla bilinen Şam merkezli siyasi bir grup olan ‘Suriye Demokrasi Cephesi’ni ağırladıklarını söyledi. Heyetin ‘PYD ile Esad arasında diyalog başlatma amacıyla’ bölgeyi ziyaret ettiğini kaydeden Ahmed, terör koridoru projesini güvence altına almak istediklerini ve ABD’lilerin de buna önem verdiğini ifade etti.

ÖZERKLİK PAZARLIĞI

Haberde, PYD’li teröristin Türkiye-ABD anlaşmasına karşı çıktığını savunduğu Esad ile diyalog için zamanın geldiğini ima ettiği vurgulandı. YPG’nin bölgedeki sözde siyasi yetkililerinden Aldar Halil de yüzlerini Şam’a çevirdiklerini doğruladı ve Esad’ın ‘özerkliği’ kabul etmeye hazır olup olmadığını anlamak amacıyla heyet göndermeye hazır olduklarını dile getirdi. Öte yandan, iki eli kanlı grubun yakınlaşmasına neden olan Münbiç’te de diplomatik hareketlilik sürüyor. Rus haber ajansı Sputnik, Ankara-Washington mutabakatı sonrası ABD Başkanı Donald Trump’ın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’ün, bölgede Münbiç Askeri Meclisi ve YPG’li teröristlerle görüştüğünü bildirdi. Sputnik’e bilgi veren yerel kaynaklar, McGurk’ün Münbiç’e askeri helikopterle geldiğini ve toplantının 3 saatten fazla sürdüğünü aktardı.

Pentagon: Türkiye, NATO’nun ön cephesidir

Washington ile Ankara arasında anlaşmaya varılan Münbiç’in terörden arındırılma planını değerlendiren ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, her iki ülkenin, Türkiye’nin güvenlik menfaatleri üzerinde çalıştığını söyledi. Belçika’ya giderken gazetecilere konuşan Mattis, “Türkiye, NATO için bir ön cephe ülkesidir. Türkiye’nin meşru menfaatleri için bir yol bulmalıyız” dedi. PYD/PKK’nın paravanı SDG’yi de kenara itemeyeceklerini belirten Mattis, “Bu çok karmaşık bir konu. Gördüğüm en karmaşık savaş alanı” diye konuştu.

Türkiye ile anlaşma sonrası Münbiç’e gelen ABD Başkanı’nın DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk. bölgedeki Amerikan üssünde YPG’li teröristlerle görüştü.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0


Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.