09 Mayıs 2024, Perşembe

 Merakla bekleniyordu!

 Merakla bekleniyordu!

Milyonlarca emeklinin zam oranları belli oldu... İşte tüm ayrıntılar..

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından işçi, memur ve emeklinin alacağı zam oranları da belli oldu.

Biz de Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Sabah Gazetesi yazarı Faruk Erdem'e, milyonlarca kişinin merakla beklediği zam oranlarını ve ortaya çıkan veriler sonrası en düşük maaşları sorduk.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİLERİNİN ZAM ORANLARI NASIL OLACAK?

Memur ve memur emeklileri yüzde 3.5'luk toplu sözleşme zammı alacaklar. Böylelikle, yüzde 5,17 oranında enflasyon farkı da alacaklar.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİNİN ZAM ORANLARI?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranları yüzde 9.17 olarak ortaya çıkmış oldu.

ZAMLAR SONRASI EN DÜŞÜK MAAŞLAR NASIL OLACAK?

 

BağKur tarım: 1.122,73 TL

Bağkur esnaf : 1.505,68 TL

SSK 2000 öncesi : 1.781,75 TL

SSK 2000 sonrası : 1.062,25 TL

Memur emeklisi : 2.239,98 TL

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

Emeklilerle birlikte memurların da maaşları bu ay hesaplarına zamlı olarak yansıyacak. Enflasyon rakamlarına göre memurlar, yüzde 3.5 oranındaki toplu sözleşme zamlarına ek olarak yüzde 5.17'lik enflasyon farkını da alabilecekler. Bu rakamlara göre en düşük memur maaşı 3.110,15 TL'ye çıkmış oluyor.

EK ÖDEMELER NASIL OLACAK?

Maaş artışlarına ayrıca yüzde 4 oranında ek ödeme ilave ediliyor. Böylece emeklilerin hesabına yatan paralar daha da artmış oluyor. Yüzde 4 hesabı yapılırken önce çıplak maaş alınıyor. Çıplak maaşa enflasyon oranında zam ilave olarak ekleniyor. Oluşan rakama da ayrıca yüzde 4 hesaplanarak ekleniyor. Bu şekilde emeklinin ek ödemeli ve bankaya yatan maaşı ortaya çıkmış oluyor.

FARK NEREDEN ORTAYA ÇIKIYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına enflasyon farkı ilave ekleniyor. Fark önceki maaş artışına bakılarak hesaplanıyor. Bu dönem Temmuz olduğu için Ocak'ta yapılan zam oranına bakılıyor. Enflasyon bu rakamın üzerinde çıkarsa aradaki fark ödeniyor. Böylece emekli memur ve memurlar enflasyonun altında bir zam almamış oluyorlar. Ocak ayında memur ve memur emeklileri yüzde 4 zam almışlardı. Aradan geçen 6 ayda enflasyon yüzde 9.17 çıktığı için aradaki 5.17 puan da ayrıca memur ve memur emeklilerinin maşlarına ilave olacak.

ZAMLI MAAŞLAR NE ZAMAN YATACAK?

Zamlar, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin bu ay maaşlarına yatırılmış olacak. Her ayın 1'inde maaş alan memur emeklileri zamlı maaşlarını alamadılar.

Memur emeklilerinin zam farkı da SGK tarafından ayrı olacak yatırılacak. Memurlar ise ayın 15'inde yeni zamlı maaşlarını almış olacaklar. Ayrıca aile yardımlarında da artışlar gerçekleşecek.

 

 

 Emeklileri sevindirecek haber!  Emeklileri sevindirecek haber!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0


Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.