28 Nisan 2024, Pazar

Flaş S-400 açıklaması! Çavuşoğlu ile Lavrov görüştü

Flaş S-400 açıklaması! Çavuşoğlu ile Lavrov görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov arasındaki ikili görüşme, Antalya'da gerçekleştirildi. İki bakan 2019-2020 İstişare Planı'nı imzaladı. ABD Senatosuna, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısının sunulması hakkında konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması ve başka bir karar alması uluslararası hukuka aykırıdır. 'Ben böyle istiyorum böyle olacak' zihniyetinin geçerli olmadığını tüm dünyanın görmesi lazım. Bu anlaşmaya bağlıyız, üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için alıyoruz" dedi.

Belek Turizm Merkezi'ndeki Regnum Carya Otel'deki toplantı öncesinde Mevlüt Çavuşoğlu ile Sergey Lavrov, iki ülke bayrakları önünde basına poz verdi.
Mevlüt Çavuşoğlu, görüntü alan ve fotoğraf çeken gazetecilere, "Arkadaşlar pahalı makineleriniz var biliyoruz ama flaşlarınız çok keskin" diye espri yaptı.
İki bakan daha sonra ikili görüşmeye geçti. Bakanların görüşmelerinin ardından heyetler arasında görüşmeler yapıldı.
Çavuşoğlu ile Rus mevkidaşı Lavrov, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
2019-2020 İstişare Planı'nı imzaladıklarını açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Vize probleminin halledilmesi  konusunda liderlerimizin ortaya koyduğu irade çerçevesinde Sergey Lavrov ile  çalışıyoruz. Bir noktadan başladık, resmi pasaport ve tır şoförlerine yönelik  vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı.
Biz Rusya ile ikili  ilişkilerimizin her geçen gün gelişmesinden mutluyuz. Ekonomik ilişkilerden  kültüre kadar her alanda ilişkilerimiz daha iyiye gidiyor. Çok önemli projeleri  hayata geçiriyoruz. 100 milyar dolarlık  ticaret hacmi hedefimiz var. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizin yüzde 14 artması  iyiye doğru gittiğimizin göstergesidir."
"Üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok"
Bakan Çavuşoğlu, ABD Senatosuna, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısının sunulması hakkında da "Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaşmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması ve başka bir karar alması uluslararası hukuka aykırıdır. 'Ben böyle istiyorum böyle olacak' zihniyetinin geçerli olmadığını tüm dünyanın görmesi lazım. Bu anlaşmaya bağlıyız, üçüncü ülkeye satma gibi bir şey yok. Kendi ihtiyacımız için alıyoruz" dedi.
Skandal tasarı!
Dün akşam ABD Senatosuna, Rusya’dan S-400 hava savunma  sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin  durdurulmasını öngören yasa tasarısı sunulmuştu. 
Tasarı, S-400 hava savunma sistemlerini teslim almayacağı Amerikan  hükümetince onaylanana kadar Türkiye’ye herhangi bir F-35 uçağının verilmemesini  içeriyor.
F-35 bakımı için gerekli herhangi bir fikri mülkiyet ve verinin  verilmemesinin talep edildiği tasarıyla, bu uçaklarla ilgili Türkiye'de herhangi  bir depolama tesisinin kurulmaması da isteniyor.  
Tasarıda, "Başkan, Kongre'ye Türk Hükümetinin S-400 hava savunma  sistemlerinin teslimatını kabul etmeyi planlamadığını veya bu yönde bir niyeti  olmadığını yazılı bir şekilde tasdik ederse, ilgili sınırlamalara bir muafiyet  uygulayabilir." denildi.
"Transfer" ifadesiyle uçakların ABD’den Türkiye’ye nakledilmesinin  kastedildiği belirtilen tasarıdaki, "Söz konusu sınırlama ABD ordusu tarafından  kullanılan (Türk) F-35 uçakları için geçerli değildir." ifadeleri dikkati çekti. 
Tasarıda, Türkiye’nin S-400 sistemlerini teslim almasının Amerika  Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamına girdiğine işaret  edilerek, şu ifadeler kullanıldı:
"Böyle bir alım NATO ittifakının birliğini tehlikeye atar. ABD Silahlı  Kuvvetlerinin katıldığı koalisyon operasyonları dahil, ABD Silahlı Kuvvetlerinin  operasyonlarını kötü etkiler. Türkiye ile ABD arasındaki savunma işbirliğini  önemli ölçüde etkiler. ABDnin savunma sistemleri ve operasyonel kabiliyetlerinin  tehlikeye atma riskini önemli ölçüde artırır."
Türkiye, iki F-35 uçağının mülkiyetini geçen haziran ayında teslim  almıştı. Halihazırda ABD'nin Arizona eyaletindeki Luke Hava Üssü'nde konuşlu  uçakların Türkiye’ye kasım ayında gönderilmesi planlanıyor.
Türkiye’nin iki F-35 uçağının daha mülkiyetini gelecek haftalarda  alması bekleniyor.
Lavrov'dan ABD'ye tepki!
Rus heyetine gösterilen misafirperverlik için Çavuşoğlu'na teşekkür  eden Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep  Tayyip Erdoğan'ın 8 Nisan'da Moskova'da yapacağı toplantı öncesi Antalya'da  hazırlık toplantısı yaptıklarını belirtti.
Lavrov, görüşmelerde kültür ve turizm konularının yanı sıra askeri ve  savunma alanındaki iş birliği ve Suriye meselesinin ele alındığını ifade etti. 
Konuşmasında ABD'nin Golan Tepeleri kararına ilişkin de  değerlendirmelerde bulunan Lavrov, bu konunun İsrail'de yapılacak seçimlerle  ilişkilendirildiğini fakat olayın başka bir boyutunun da şuurlu ve bilinçli  olarak "ben her şeyi yaparım" gösterisi olduğunu dile getirdi.
Rus Bakan Lavrov, "Bu uluslararası hukuka aykırı. Her türlü  uluslararası hukuk ihlal edilmiş ve çiğnenmiştir." şeklinde konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Flaş S-400 açıklama Çavuşoğlu Lavrov görüştü

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.