28 Nisan 2024, Pazar

Dünyanın En Güzel Camilerinden Biri: Rijeka Camii

Dünyanın En Güzel Camilerinden Biri: Rijeka Camii

Hırvatistan’ın doğal güzelliği ile kendine hayran bırakan Rijeka kentinde inşa edilen Rijeka camii 2013’ün Mayıs ayından bu yana dünyanın dört bir yanından gelen konuklarını ağırlıyor.

Rijeka kenti Adriyatik Denizi girişinde yer alan Kravner Körfezi’nde konumlanıyor. Şehir, Hırvatistan’ın en büyük üçüncü kenti olarak biliniyor. Rijeka’nın kültürel ve etnik dokusunu tadabilmek için gerçek bir turist gibi davranarak, gördüğünüz her sokağa girip çıkmalısınız.

Kente; Zagreb, Split ya da Trieste şehirlerinden kara yolu ile, Rijeka havalimanını kullanarak hava yolu ile ya da Hırvatistan demir yollarını kullanarak trenle ulaşabilirsiniz. Yeşilin ve mavinin bütün tonlarını ziyaretçilerine cömert bir şekilde sunan şehri baştan sona gezmeniz için, detaylı bir plan yapmanız gerekiyor.

rijeka ile ilgili görsel sonucu
Dalış meraklıları için Adriyatik’in görkemli kıyıları vazgeçilmez bir durak olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin kuzey kısmı, dalış sporlarına ilgi duyan kişiler için son derece uygun.

Rijeka, çeşitli kıyı şekilleri sayesinde hem yeni başlayanlar hem de profesyonel dalış yapan kişiler için oldukça keyifli bir macera sunuyor.  Kısa süre içerisinde şehir sizi büyüleyeci atmosferiyle sararak unutulmaz anlar yaşamanızı sağlıyor. Doğanın bütün renklerini tüm parlaklığı ile yansıtan Rijeka’dan birçok anıyla ayrılabilirsiniz.

İhtişamlı Rijeka Camii ile Tanışın
Rijeka Camii ile ilgili görsel sonucu
Aslına bakılırsa Rijeka’da yaşayan müslümanlar Riyeka Camii’yi onlarca yıldır bekliyor. Yapının en ilginç özelliği, bir heykeltraş tarafından tasarlanmış olması. Cami, Dušan Dzamonya’nın farklı tarzını tamamıyla yansıtıyor. Darko Vlahović ve Branko Vucinovic isimli mimarlar projeyi son dokunuşlarıyla tamamlayarak ziyaretçileri etkilemeyi başarıyor. Caminin kubbesi aslında 5 ayrı parçadan oluşuyor. Fakat yapıya bakıldığı zaman kubbeler adeta üst üste gelmiş gibi bir hissiyat veriyor.

Dušan Džamonja’nın cami kubbesini tasarlarken Osmanlı mimarisinden ve büyüleyici Akdeniz kıyılarından esinlenmiş. Sanatçının bu esere yaklaşımı, eski Osmanlı tarzına yeni bir soluk getiriyor.

rijeka mosque ile ilgili görsel sonucu
Geometrik şekillerle bu denli başarılı şekilde oynayan sanatçı, caminin kültürel ve uhrevi değerinin yanı sıra eşi benzeri bulunmayan bir heykel olarak anılmasını sağlıyor. Tüm bu özellikler usta ellerde birleştiğinde ise oldukça değerli ve paha biçilmez bir yapıt ortaya çıkıyor.

Caminin içine girildiği zaman, minarenin sarmal yapısı görenlerin beğenisini kazanıyor. Yapının sadeliği, orijinalliği ve minimal tarzı, ruhsal olarak ziyaretçilerin içini ferahlatıyor. Rijeka’da yaşayan ve çoğunluğu Boşnak olan 10.000’i aşkın müslüman 1968 yılından bu yana caminin yapılmasını istiyor. Fakat yapının tamamlanması 2013 yılını buluyor. Hırvatistan’a kadar gitmişken bu benzersiz yapıyı görmeden şehirden ayrılmayın.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Hırvatistan Dünyanın en güzel Rijeka Camii dünya haberleri

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.