27 Nisan 2024, Cumartesi

Cumhurbaşkanlığı'ndan sağlık ve medya okuryazarlığı çalışması

Cumhurbaşkanlığı'ndan sağlık ve medya okuryazarlığı çalışması

Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, sağlık programları ve sağlık haberlerinde halkın doğru bilgi alması için çalışma başlattıklarını ifade ederek, “Medyadan elde ettikleri bilgi üzerine hastaların doktorlarına danışmadan ilaçlarını kullanmaktan vazgeçme veya tedavilerini değiştirme oranının yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sağlık konusunda bilimsel kanıttan yoksun, yanlış, eksik ya da söylenmeyen bir bilgi insanların canlarını bile tehlikeye alabilir” dedi.

Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Topaloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla vatandaşların sağlık ve gıdayla ilgili konularda medyadan doğru bilgileri almasının takipçisi olacaklarını vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımız sağlık alanındaki bilgiyi medya kanalıyla doğru bir şekilde vatandaşlarımıza ulaştırılmasının önemine işaret etmeleri üzerine, sağlık programları ve sağlık haberleri yoluyla halkın doğru bilgilendirilmesi konuşu Sağlık Bakanlığı, RTÜK ve medya temsilcileri ile akademisyenlerimizce, Kurulumuzda tüm yönleriyle istişare edilmiştir” dedi.
DOKTORA DANIŞMADAN İLAÇ

Topaloğlu, bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda vatandaşların sağlıkla ilgili bilgiye medya ve internet aracılığıyla ulaşma oranlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek, “Sağlık programları ve haberlerini takip ettiklerini, televizyonda daha fazla sağlık programı görmek istediklerini, medyadan elde ettikleri bilgi üzerine hastaların doktorlarına danışmadan ilaçlarını kullanmaktan vazgeçme veya tedavilerini değiştirme oranının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.  Bazı yayınlarda kişilerin doktora başvurmadan kendi kendine tanı koymasına neden olacak yönlendirmeler yapıldığı, reyting ve popülerlik uğruna bilim insanlarının ve hekimlerin itibarsızlaştırıldığı, hatta hekime yönelik şiddeti artırdığı kanaatindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.     RAPOR TAMAMLANMAK ÜZERE

Medyanın önemli bir sağlık bilgi kaynağı olduğunu kaydeden Topaloğlu, “Medya, doğru kullanıldığında toplum sağlığına olumlu katkılar sunabilecekken, yanlış kullanıldığında ise toplum sağlığını olumsuz etkileyebilir. Sağlık konusunda bilimsel kanıttan yoksun, yanlış, eksik ya da söylenmeyen bir bilgi insanların canlarını bile tehlikeye alabilir. Dolayısıyla, sağlık iletişiminde medyanın gücünü kabul edip, bu gücü doğru kullanarak, ‘insanı yaşat ki devlet yasasın’ düsturuyla halkın sağlığını geliştirecek politikalar üretmek, hem görevimiz hem de milletimize karşı sorumluluğumuzdur.  Sağlık ve medya okuryazarlığının artırılması, özdenetim ve iş birliği konusunda sağlık haber kaynaklarına, medyaya ve topluma yönelik çalışmalarımızı içeren rapor tamamlanmak üzere olup, bundan sonra da konunun takipçisi olacağımızı ifade etmek isterim” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Cumhurbaşkanlığı Sağlık medya okuryazarlığı çalışması

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.