27 Nisan 2024, Cumartesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amacı hakikati bulmak olan herkese arşivlerimizin kapıları sonuna kadar açıktır. Bizim gizlimiz yok. Bugüne kadar Ermeni meselesini kaşıyan hiçbir grup ve devlet iddialarını arşiv belgeleri ile ispat edememişlerdir. Hepsine de bunları söyledim. Fransa başta olmak üzere sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ortalığı bulandıranların hiç birinin hakikat diye bir derdi olmadığını biz zaten biliyoruz. Tüm dünyanın bilmesini istiyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Türk Tarih Kurumu organizesinde Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen “Arşivlerimizin Gelişimi, Vizyonu ve Tarih Araştırmalarına Katkısı Sempozyumu”nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, katliamların, soykırımların, işkencelerin, insanlık dışı muamelelerin tamamının altı kazıldığında bugün Türkiye'nin karşısına ‘soykırım, demokrasi ve özgürlük' diye yaygara koparanların olduğunun görüleceğini söyledi. Bugüne kadar Ermeni meselesini kaşıyan hiçbir grup ve devletin iddialarını arşiv belgeleri ile ispat edemediğini de kaydeden Erdoğan, Fransa başta olmak üzere sözde Ermeni soykırımı iddiaları ile ortalığı bulandıranların hiçbirinin hakikat diye bir derdi olmadığını ifade etti.Yeni yönetim sisteminde Devlet Arşivleri Başkanlığının doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlandığını ve bu durumun kamunun belge yönetimi ile arşiv birikimine verilen ehemmiyetin bir işareti olduğunu, arşivin milletin ve devletin hafızası olduğunu belirten Erdoğan, “Hafızası olmayan milletler nereden geldiklerini, bugün nerede durduklarını ve nereye gideceklerini bilemezler. Güçlü bir arşiv geleneği aynı zamanda güçlü bir devlet geçmişinin ifadesidir. Biz her fırsatta 2 bin 200 yılı aşkın devlet geleneğine, coğrafyamızda da bin yıllık bir geçmişe sahip olduğumuzu ısrarla söylüyoruz. İşte bu devlet geleneğimizin ve yaşadığımız topraklardaki geçmişimizin en büyük dayanağı tarih çalışmaları ile zengin arşiv birikimimizdir. Hep yanarım Süleymaniye'deki kütüphanelerimizin, arşivlerimizin haline. Bizi Kağıthane'deki yeni yerin yapımını da özellikle o itmiştir. Özellikle Osmanlı dünyada en iyi kayıt tutan ve bunu muhafaza eden devletlerin başında gelir. Bugüne kadar Osmanlı arşivinde yürütülen çalışmalarla 31 milyon belge, 275 bin devlet, özellikle defter tasnif etmiştir. Cumhuriyet arşivinde bulunan 40 milyon belgenin dörtte biri ile 117 bin defterin dörtte üçü tasnif edilmiş durumdadır. Cumhuriyet döneminde, özellikle de ilk yıllarda maalesef bu hazinenin kıymeti bilinememiş, önemli bir kısmı heba edilmiştir” diye konuştu. 
Dijitalleşme projeleri ile devlet belgelerinin önemli bir bölümünün bilgisayar ortamında güvence altına alındığını belirten Erdoğan, “Osmanlı arşivindeki 33,5 milyon belge ve 8 milyon defter görüntüsü, cumhuriyet 19 milyon belge ve 2 milyon defter görüntüsü dijitalleştirilmiştir. Belgelerin restorasyonu konusunda önemli adımlar atılmıştır” şeklinde konuştu. 
Rami Kışlası'nda kütüphane ile birlikte yanında bu tür çalışmaların yapılabileceği birimler kuracaklarını belirten Erdoğan, Ankara'da 5 milyon ciltlik bir kütüphanenin bitmek üzere olduğunu ve bu kütüphanenin 24 saat hizmet vereceğini kaydetti.
“Yeni nesillerin kafasında sanki milletimizin tarihi 1919'da başlıyor" 
Mevcut arşivin korunması yanında devlet belgelerinin nasıl muhafaza ve tasnif edileceği konusunda geçmişte ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Erdoğan, “Devlet Arşivleri Başkanlığını Cumhurbaşkanlığına bağlayarak belirsizlikleri ortadan kaldırdık. Arşivciliğimizin önünde yeni bir dönem açmış bulunuyoruz. Meclis ve istihbarat dışındaki tüm kurumlarımızın arşivleri artık merkezi olarak yönetiliyor. Bundan sonra devlet belgelerimizi ecdadımızın hassasiyetinde koruyacak ve değerlendireceğiz. Tek parti döneminde milletimizin geçmişi ile bağlarının kopartılmasına yönelik yanlış bir politika izlenmiştir. Osmanlı'yı reddeden, Selçuklu'yu görmezden gelen, İslam medeniyetine düşman kesilen, Türk tarihini daracık bir kovuğa hapsetmek isteyen kısır bir anlayış türetilmiştir. Yeni nesillerin kafasında sanki milletimizin tarihi 1919'da başlıyor, daha öncesi bize ait değil gibi bir yaklaşım nakşedilmeye çalışılmıştır. Evlatlarımız kendilerine okul kitaplarında anlatılan tarih ile babalarından, çevrelerindeki alim büyüklerinden tevarüs ettikleri bilgiler arasında şaşırıp kalmışlardır. Milletimiz o engin irfanı ile bu dayatmayı reddetmiş ve tarihine sahip çıkmıştır. Buna rağmen yaşanan süreçte ortaya çıkan tahribatı küçümsemek mümkün değildir. Arşivcilik açısından baktığımızda dahi karşımızda eşsiz bir hazine durduğunu görüyoruz. Osmanlı arşivi öyle bir hazine ki, sadece ülkemizin değil aynı zamanda 40'dan fazla devletin geçmişini içinde barındırıyor. Türkiye arşivlerinde kendisi ile birlikte dev bir coğrafyanın hafızasını saklıyor. Bugün bölgemizdeki pek çok uluslararası sorunun çözümünün Osmanlı arşivlerinde aranması boşuna değildir. Bölgemizdeki kimi ülkeler ve örgütler hem haydutlukla, zorla, baskıyla, hileyle demografiyi değiştiriyor hem de buna hukuki kılıflar uydurmaya çalışıyor. Bunlara diyoruz ki, bizim arşivlerimizdeki kayıtlar bu bölgelerin gerçek sahiplerini tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Coğrafyada adalet yeniden tesis edildiğinde elimizdeki belgelerin yardımı ile inşallah hak yerini bulacaktır” şeklinde konuştu.
Osmanlı Türkçesinin yaygınlaştırılmasının tarih ile bağları güçlendirmenin yanında kültürel zenginlik açısından çok büyük fayda sağlayacağını söyleyen Erdoğan, “Osmanlı Türkçesine savaş açanların amacı bu günkü alfabemizi ve Türkçemizi savunmak asla değildir. Asıl gaye milletimizin mazisi ile olan bağlarını tümden kesmektir. Sadece Osmanlı değil, cumhuriyet tarihini hakkı ile çalışmak için de Osmanlı Türkçesini bilmek elzemdir, gereklidir. Gazi Mustafa Kemal'den İsmet İnönü'ye, Celal Bayar'dan Kenan Evren'e kadar cumhuriyet dönemi devlet adamlarının önemli bir bölümü notlarını Osmanlı Türkçesi ile tutmuştur. Elimizde bunun belgeleri var. Elimizdeki arşiv hazinesine başka bir ülke sahip olsaydı inanın tüm dünya bizim arşivlerimizi konuşuyor olurdu. Böyle bir durumda arşivlerimiz üzerine onlarca roman yazıldığını, film çekildiğini, dizilere konu olduğunu görürüz. TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin tek başına Osmanlı taYeni yönetim sisteminde Devlet Arşivleri Başkanlığının doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlandığını ve bu durumun kamunun belge yönetimi ile arşiv birikimine verilen ehemmiyetin bir işareti olduğunu, arşivin milletin ve devletin hafızası olduğunu belirten Erdoğan, “Hafızası olmayan milletler nereden geldiklerini, bugün nerede durduklarını ve nereye gideceklerini bilemezler. Güçlü bir arşiv geleneği aynı zamanda güçlü bir devlet geçmişinin ifadesidir. Biz her fırsatta 2 bin 200 yılı aşkın devlet geleneğine, coğrafyamızda da bin yıllık bir geçmişe sahip olduğumuzu ısrarla söylüyoruz. İşte bu devlet geleneğimizin ve yaşadığımız topraklardaki geçmişimizin en büyük dayanağı tarih çalışmaları ile zengin arşiv birikimimizdir. Hep yanarım Süleymaniye'deki kütüphanelerimizin, arşivlerimizin haline. Bizi Kağıthane'deki yeni yerin yapımını da özellikle o itmiştir. Özellikle Osmanlı dünyada en iyi kayıt tutan ve bunu muhafaza eden devletlerin başında gelir. Bugüne kadar Osmanlı arşivinde yürütülen çalışmalarla 31 milyon belge, 275 bin devlet, özellikle defter tasnif etmiştir. Cumhuriyet arşivinde bulunan 40 milyon belgenin dörtte biri ile 117 bin defterin dörtte üçü tasnif edilmiş durumdadır. Cumhuriyet döneminde, özellikle de ilk yıllarda maalesef bu hazinenin kıymeti bilinememiş, önemli bir kısmı heba edilmiştir” diye konuştu. 
Dijitalleşme projeleri ile devlet belgelerinin önemli bir bölümünün bilgisayar ortamında güvence altına alındığını belirten Erdoğan, “Osmanlı arşivindeki 33,5 milyon belge ve 8 milyon defter görüntüsü, cumhuriyet 19 milyon belge ve 2 milyon defter görüntüsü dijitalleştirilmiştir. Belgelerin restorasyonu konusunda önemli adımlar atılmıştır” şeklinde konuştu. 
Rami Kışlası'nda kütüphane ile birlikte yanında bu tür çalışmaların yapılabileceği birimler kuracaklarını belirten Erdoğan, Ankara'da 5 milyon ciltlik bir kütüphanenin bitmek üzere olduğunu ve bu kütüphanenin 24 saat hizmet vereceğini kaydetti.
“Yeni nesillerin kafasında sanki milletimizin tarihi 1919'da başlıyor" 
Mevcut arşivin korunması yanında devlet belgelerinin nasıl muhafaza ve tasnif edileceği konusunda geçmişte ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydeden Erdoğan, “Devlet Arşivleri Başkanlığını Cumhurbaşkanlığına bağlayarak belirsizlikleri ortadan kaldırdık. Arşivciliğimizin önünde yeni bir dönem açmış bulunuyoruz. Meclis ve istihbarat dışındaki tüm kurumlarımızın arşivleri artık merkezi olarak yönetiliyor. Bundan sonra devlet belgelerimizi ecdadımızın hassasiyetinde koruyacak ve değerlendireceğiz. Tek parti döneminde milletimizin geçmişi ile bağlarının kopartılmasına yönelik yanlış bir politika izlenmiştir. Osmanlı'yı reddeden, Selçuklu'yu görmezden gelen, İslam medeniyetine düşman kesilen, Türk tarihini daracık bir kovuğa hapsetmek isteyen kısır bir anlayış türetilmiştir. Yeni nesillerin kafasında sanki milletimizin tarihi 1919'da başlıyor, daha öncesi bize ait değil gibi bir yaklaşım nakşedilmeye çalışılmıştır. Evlatlarımız kendilerine okul kitaplarında anlatılan tarih ile babalarından, çevrelerindeki alim büyüklerinden tevarüs ettikleri bilgiler arasında şaşırıp kalmışlardır. Milletimiz o engin irfanı ile bu dayatmayı reddetmiş ve tarihine sahip çıkmıştır. Buna rağmen yaşanan süreçte ortaya çıkan tahribatı küçümsemek mümkün değildir. Arşivcilik açısından baktığımızda dahi karşımızda eşsiz bir hazine durduğunu görüyoruz. Osmanlı arşivi öyle bir hazine ki, sadece ülkemizin değil aynı zamanda 40'dan fazla devletin geçmişini içinde barındırıyor. Türkiye arşivlerinde kendisi ile birlikte dev bir coğrafyanın hafızasını saklıyor. Bugün bölgemizdeki pek çok uluslararası sorunun çözümünün Osmanlı arşivlerinde aranması boşuna değildir. Bölgemizdeki kimi ülkeler ve örgütler hem haydutlukla, zorla, baskıyla, hileyle demografiyi değiştiriyor hem de buna hukuki kılıflar uydurmaya çalışıyor. Bunlara diyoruz ki, bizim arşivlerimizdeki kayıtlar bu bölgelerin gerçek sahiplerini tüm açıklığı ile ortaya koymaktadır. Coğrafyada adalet yeniden tesis edildiğinde elimizdeki belgelerin yardımı ile inşallah hak yerini bulacaktır” şeklinde konuştu.
Osmanlı Türkçesinin yaygınlaştırılmasının tarih ile bağları güçlendirmenin yanında kültürel zenginlik açısından çok büyük fayda sağlayacağını söyleyen Erdoğan, “Osmanlı Türkçesine savaş açanların amacı bu günkü alfabemizi ve Türkçemizi savunmak asla değildir. Asıl gaye milletimizin mazisi ile olan bağlarını tümden kesmektir. Sadece Osmanlı değil, cumhuriyet tarihini hakkı ile çalışmak için de Osmanlı Türkçesini bilmek elzemdir, gereklidir. Gazi Mustafa Kemal'den İsmet İnönü'ye, Celal Bayar'dan Kenan Evren'e kadar cumhuriyet dönemi devlet adamlarının önemli bir bölümü notlarını Osmanlı Türkçesi ile tutmuştur. Elimizde bunun belgeleri var. Elimizdeki arşiv hazinesine başka bir ülke sahip olsaydı inanın tüm dünya bizim arşivlerimizi konuşuyor olurdu. Böyle bir durumda arşivlerimiz üzerine onlarca roman yazıldığını, film çekildiğini, dizilere konu olduğunu görürüz. TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin tek başına Osmanlı tarihine olan ilgiliyi artırdığını biliyorsunuz. Dünyanın neresine gidersem, gittiğim yerlerde bana Diriliş'ten bahsediyorlar. I ülkelerde bunu izlediklerini anlatıyorlar. Bu örnek bize önümüzdeki dönemde tarihimizle ve bilhassa arşivlerimizle ilgili benzer çalışmalara ağırlık vermemiz gerektiğine işaret ediyor” açıklamasında bulundu.rihine olan ilgiliyi artırdığını biliyorsunuz. Dünyanın neresine gidersem, gittiğim yerlerde bana Diriliş'ten bahsediyorlar. I ülkelerde bunu izlediklerini anlatıyorlar. Bu örnek bize önümüzdeki dönemde tarihimizle ve bilhassa arşivlerimizle ilgili benzer çalışmalara ağırlık vermemiz gerektiğine işaret ediyor” açıklamasında bulundu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arşivler kapıları sonuna kadar açıktır

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.