27 Nisan 2024, Cumartesi

"Çingene Kızı" ziyarete açıldı

"Çingene Kızı" mozaiğinin ABD'den Gaziantep'e getirilen 12 parçası, Zeugma Mozaik Müzesi'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un da katıldığı törenle ziyarete açıldı.

Hovenier, kültürel mirasın korunmasının eş güdümlü ve uluslararası bir  çaba gerektirdiğine dikkati çekerek "Bu da demek oluyor ki hepimiz eski eser  kaçakçılığının durdurulması ve bu eserlerin gerçek evlerine dönmesinin  kolaylaştırılması için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Amerika Birleşik  Devletleri ve hükümeti, kültürel mirasın korunması ve  muhafaza edilmesinde, Türk  hükümeti dahil dünyada birçok hükümetle iş birliği yapmaktan gurur duymaktadır."  diye konuştu.
Vali Davut Gül de, Gaziantep'in binlerce yıllık kültürel ve tarihi  mirasa sahip olduğunu vurguladı.n"Büyük devlet olma, çakıl taşı nerede olursa bunu alabilme gücüyle  ilgilidir" diyen Gül, dolayısıyla bugün de Türkiye'nin, kendisine ait olan bir  eseri, bir varlığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ait olduğu  topraklara getirdiğini belirtti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de dünyanın  kalbinin, nabzının bugün 'gazi şehirde', Zeugma Müzesi'nde attığını kaydetti.
ÇİNGENE KIZI, KIZ KARDEŞİ BELKIS'A KAVUŞTU
Çok heyecanlı ve mutlu olduğunu anlatan Şahin, "Bize göre zenginlik  Anadolu'dur, zenginlik tarihtir, zenginlik kültürdür ve zenginlik kültürel  mirastır. Bugün bu müzede Roma döneminin en güzel zarafetini, estetiğini,  entellektüel yapısını, sanat eserini sosyal hayatını görüyorsunuz. 60 yıl önce  büyük bir hasretle başlayan Çingene Kızı ailesine kavuşuyor, kız kardeşine  kavuşuyor, tablosuna kavuşuyor. Çingene Kızı'nın ailesine, kız kardeşi Belkıs'a  nasıl kavuştuğuna hep birlikte şahitlik edelim." ifadelerini kullandı.
 Konuşmaların ardından mozaiklerin üzerindeki örtü Bakan Ersoy,  milletvekilleri ve diğer protokol üyeleri tarafından kaldırılarak sergilenmek  üzere açıldı.
Öte yandan, Zeugma Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay  da getirilen parçalar ve mozaiğin bütünü hakkında Bakan Ersoy'a bilgi verdi.
Tören öncesi, ünlü arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ile Bora Uymaz  tarafından bugüne özel bestelenen "Zeugma" süiti seslendirildi.
Bu arada, parçalar arasında bulunan kadın başı figürüne, mozaiklerin  çıkarıldığın köyün adı olan "Belkıs"ın isim verildi.
Çingene Kızı mozaiğinin bordüründen çalınan 12 mozaik parçasında,  satir, pan maskesi, Hint tavus kuşu, maenad maskesi gibi tasvirler bulunuyor.
1965'TEN BERİ ABD'DEYDİ
1960'lı yıllarda Nizip ilçesine 10 kilometre mesafedeki Belkıs  Mahallesi yakınlarındaki Fırat Nehri kıyısında bulunan Zeugma Ören Yeri'ndeki  kaçak kazılarda yurt dışına çıkarılan, 1965'te Bowling Green Devlet  Üniversitesince 35 bin dolar karşılığında Peter Marks isimli sanat tacirinden  satın alınan Zeugma mozaikleri, o tarihten bu yana üniversitedeki Wolfe Sanat  Merkezi girişinde üzeri cam panel içinde döşenmiş vaziyette sergileniyordu.
Eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile  ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında yaklaşık 5 ay önce protokol  imzalanarak çalışmalara başlanmış ve parçalar uçakla 28 Kasım'da Gaziantep'e  getirilmişti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

ABD Gaziantep 12 parça Zeugma Mozaik Müzesi Çingene Kızı ziyaret

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.