27 Nisan 2024, Cumartesi

Bayburt'ta Yer altında binlerce yıllık gizem

Bayburt'ta Yer altında binlerce yıllık gizem

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde tesadüfen bulunan ve kentin en önemli tarihi yapılarından biri olan yer altı şehrini geçen yıl 15 bin 500 kişi ziyaret etti. Aydıntepe ilçesinde inşaat kazısı sırasında tesadüfen gün ışığına çıkarılan Aydıntepe Yer Altı Şehri, yüzeyden 2 - 2,5 metre derinde, hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan, ana kayaya oyulmuş galeriler, odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşuyor.

Odalar, yaklaşık 1 metre genişliğinde ve 2 metre yüksekliğindeki  galerilere, galeriler de her iki yana genişleyen salonlara açılıyor. Uzunluğu 1  kilometreyi aşan galerilerin tavanında gözetleme ya da havalandırma amaçlı olduğu  düşünülen konik biçimde delikler yer alıyor. Aydıntepe kent merkezinde evlerin, iş yerlerinin, cadde ve sokakların  altındaki yer altı şehri, Bayburt'un en önemli kültürel ve tarihi değeri olarak  dikkati çekerken binlerce yıllık gizemiyle ziyaretçilerini büyülüyor.Aydıntepe Kaymakamı Mustafa Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Aydıntepe'nin son yıllarda, sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıktığını söyledi. Bayburt'un tarihi alandaki en önemli simge yapılarından birinin  Aydıntepe'deki yer altı şehri olduğuna dikkati çeken Akın, 2018 yılında 15 bin  500 kişinin Aydıntepe Yeraltı Şehri'nin bu güzelliğini görme şansı elde ettiğini  belirtti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Bayburt Yer Altı Şehri 2 - 2 5 metre derinde

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.