27 Nisan 2024, Cumartesi

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den ilk açıklama

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den ilk açıklama

Son dakika: Rusya Ukrayna'ya operasyon başlattı. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den ilk açıklama

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı operasyonun ardından ilk resmi açıklama geldi. Borrell açıklamasında "Avrupa Birliği şimdiye kadarki en güçlü ve en sert yaptırım paketini hazırlıyor." ifadesini kullandı ve yaşananları "II. Dünya Savaşı'ndan beri en karanlık gün" olarak tarif etti. Almanya da az önce yaptığı açıklamada Rusya'ya karşı 'en büyük yaptırımları' başlatacağını belirtti.

Avrupa Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesinin ardından ortak basın açıklamasında bulundu. Von der Leyen, “Avrupa Birliği'ndeki Rus varlıklarını donduracağız ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasalarına erişimini durduracağız” derken, Borrell de “Avrupa Birliği, mümkün olan en güçlü şekilde yanıt verecektir” dedi.

 

Borrell'in açıklamasından satır başları şöyle:

 

"II. Dünya Savaşı'ndan beridir en karanlık günü yaşıyoruz. Uluslararası kamuoyu bu konunun ciddiyetinin farkında olmalı. Bu bir ölüm-kalım meselesi. Bu küresel toplumumuzun geleceğiyle ilgili bir meseledir. Birlik içinde duracağız. Bugüne kadar uyguladığımız en sert yaptırımlardan biri olacak. Biz AB olarak çok güçlü bir topluluğuz, bunu kimse hafife almamalı. Aktif olarak tahliye çalışmalarına da destek vereceğiz.

Bu krizi Rusya başlattı. Başkan Putin derhal bu anlamsız saldırıya son versin. Avrupa Birliği şimdiye kadarki en güçlü ve en sert yaptırım paketini hazırlıyor.

 

Bu küresel toplumumuzun geleceğiyle ilgili bir meseledir. Birlik içinde duracağız. Biz AB olarak çok güçlü bir uluslar topluluğuyuz bunu kimse hafife almamalı. Aktif olarak tahliye çalışmalarına da destek vereceğiz."

 

Borrell durum hakkında dünyanın dört bir yanındaki ortaklarıyla temas halinde olacağını ifade ederek, “Rus liderliği benzeri görülmemiş bir izolasyonla karşı karşıya kalacak” dedi. Borrell konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

“Bu pozisyonu savunmak için transatlantik ortaklarımızla ve tüm Avrupa ülkeleriyle birlikte duracağız. Siyasi kazanımlar elde etmenin bir yolu olarak şiddete ve yıkıma hayır demek için bir aradayız. Biz Avrupa Birliği, dünyadaki en güçlü uluslar grubu olmaya devam ediyoruz. Ve bu küçümsenmemelidir. Bu acil durumda derhal Ukrayna'ya acil yardım tasarlayacağız. Bu Rus saldırısından etkilenen bölgelerdeki kendi personelimiz de dahil olmak üzere tahliye operasyonlarını desteklemekte aktif olacağız. (Vladimir] Putin'in bu anlamsız saldırganlığı durdurması gerekiyor. Bugün düşüncelerimiz Ukrayna halkıyla birlikte. Yanlarında duracağız”

 

AB BAŞKANLARINDAN AÇIKLAMA

AB başkanları Ursula von der Leyen ve Charles Michel yaptıkalrı açıklamada "Bu karanlık saatlerde düşüncelerimiz, sebepsiz saldırı ve hayatları için korku ile karşı karşıya kalan masum kadınlar, erkekler ve çocuklarla birlikte" dedi.

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupalı ​​liderlere onay için "kitlesel ve hedefli bir yaptırım paketi" sunulacağını söyledi.

Almanya da  Rusya'ya karşı 'en büyük yaptırımların' başlatacağını duyurdu.

Ursula von der Leyen'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bu paketle, kilit teknolojilere ve pazarlara erişimlerini engelleyerek Rus ekonomisinin stratejik sektörlerini hedefleyeceğiz. Rusya'nın ekonomik tabanını ve modernleşme kapasitesini zayıflatacağız. Ayrıca, AB'deki Rus varlıklarını donduracağız ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasasına erişimini durduracağız.

 

İlk yaptırım paketinde olduğu gibi, ortaklar ve müttefiklerle yakın ilişki içindeyiz. Bunlar, Kremlin'in çıkarlarına ve savaşı finanse etme yeteneklerine zarar veriyor."

“AB, MÜMKÜN OLAN EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE YANIT VERECEKTİR”

 

Putin’in, Rus imparatorluğu zamanlarına geri dönmek için çalıştığını ifade eden von der Leyen, “Ancak bunu yaparak Rus halkının geleceğini riske atıyor. Rusya'yı şiddeti derhal durdurmaya ve birliklerini Ukrayna topraklarından çekmeye çağırıyorum. Putin'in, Avrupa'ya on yıllardır barış ve istikrar kazandıran güvenlik mimarisini yıkmasına izin vermeyeceğiz. Başkan Putin'in hukukun üstünlüğünü, güç ve acımasızlık ile değiştirmesine izin vermeyeceğiz. Demokrasilerimizin kararlılığını ve gücünü küçümsememelidir. Avrupa Birliği, Ukrayna ve halkının yanındadır. Onları desteklemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Son dakika: Rusya Ukrayna'ya operasyon başlattı. AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'den ilk açıklama

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.