27 Nisan 2024, Cumartesi

28 Şubat mağdurlarına KDK desteği

28 Şubat mağdurlarına KDK desteği

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), 28 Şubat sürecinde görevine son verilmesi nedeniyle çalışamadığı sürelere yönelik özlük haklarının verilmesi talebinde bulunan vatandaşı haklı buldu. Kurum, başvuru sahibinin ve aynı durumda olanların geçmişe dönük haklarının verilmesi için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına kanuni düzenleme hazırlaması yönünde tavsiyede bulundu.

KDK, 1997 yılında, o dönemdeki adıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk  Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürlüğü (Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü)  taşra  teşkilatına yazılı ve sözlü sınavla alınan, 12 ay görev yaptıktan sonra 28 Şubat  sürecinde sınavın iptal edilmesi nedeniyle işten çıkarılan memurun başvurusunu  değerlendirdi.
Söz konusu memur, 2013 yılında yeniden görevine döndü ancak geriye  dönük hizmetleri sayılmadı. Özlük haklarından mahrum kalan vatandaş, çalışamadığı  1997 ile 2013 arasındaki döneme ilişkin özlük haklarının iadesi için Aile,  Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yaptığı başvuru reddedildi.
Bu vatandaşın başvurusunu değerlendirmeye alarak inceleyen KDK, Türk  Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa eklenen geçici bir maddeyle yargı denetimine  kapalı idari işlemler veya Yüksek Askeri Şura kararlarıyla Türk Silahlı  Kuvvetlerinden ilişiği kesilenlere de geçmişe yönelik olarak oldukça ayrıntılı  haklar tanındığını anımsattı.
Kurum, 28 Şubat dönemi uygulamalarından muzdarip, başvuran durumunda  olan SHÇEK mağdurlarına da mali ve sosyal haklarına ilişkin benzer nitelikte  haklar tanınmasının hakkaniyet gereği olduğunu vurgulayarak, sosyal hukuk devleti  ve hakkaniyet ilkeleri gereğince başvuru sahibinin ve aynı durumda olanların  geçmişe dönük haklarının verilmesi için kanuni düzenleme hazırlaması yönünde  Bakanlığa tavsiyede bulundu.
"MAĞDURUN DURUMUNA ÖZGÜ DÜZENLEME" TAVSİYESİ
KDK, Fen Edebiyat Fakültesi son sınıf öğrencisiyken başörtüsü yasağı  nedeniyle disiplin cezaları alarak okulunu bitiren ancak mezuniyet belgesini geç  aldığı için 1999 yılındaki öğretmen atamalarına başvuru yapamayan vatandaşın  başvurusunu inceledi.
Sonraki sınavlara başörtüsü yasağı nedeniyle giremeyen, yasak  kalktıktan sonra girdiği sınavlarda ise yeni mezunlarla yarışarak atanmak için  yeterli puanı alamayan vatandaşı haklı bulan Kurum, 28 Şubat süreci içerisinde  kamu hizmetlerinde kılık kıyafete yönelik engellemelerin kaldırıldığı 4 Ekim 2013  tarihine kadar başlarını açmadıkları için kamu hizmetine girmek için talepte bile  bulunamayan birçok mağdur hakkında bir düzenleme ve çalışma olmadığı için bu  kişilerin mağduriyetlerinin devam ettiğini vurguladı.
KDK, söz konusu vatandaşın, aradan geçen zaman içinde hayatın  getirdiği sorumluluk ve külfetleri arttığı için mağduriyetinin katlanarak devam  ettiğini, yasa koyucu tarafından benzer sürecin mağduru olarak görülen bu  kişilerin her birine, benzer nitelikte haklar tanınmasının hakkaniyet gereği  olduğunu belirtti.
Kurum, 28 Şubat postmodern darbe sürecinin mağduriyetlerinin  giderilmesine yönelik, kişilerin durumlarına özgü bazı düzenlemeler yapılması  gerektiğine dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
" - Kamu sektöründe istihdamı için gerekli eğitim şartlarını  taşımasına rağmen kamuda başörtülü şekilde çalışabilme imkanı olmaması nedeniyle  çalışma hakkını kullanamayan ve bu sebeple zamanında kamu hizmetine giremeyenler  için KPSS'de öngörülen taban puanının alınması kaydıyla, bir defaya mahsus olmak  üzere, herhangi bir yaş veya kontenjan sınırlaması yapılmaksızın sözlü sınavlara  katılma hakkının verilmesi hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması için Milli  Eğitim Bakanlığına tavsiyede bulunulmasına;
-Yükseköğretim kurumlarının Eğitim Fakülteleri ile Fen-Edebiyat  Fakülteleri dışındaki fakültelerinden mezun olanlar için ise KPSS'ye katılmış  olmaları kaydıyla taban puan şartı aranmaksızın Devlet Personel Başkanlığının  uygun göreceği kurumlardaki kadrolar için yapılacak sözlü sınavlara katılma  hakkının verilmesi yönünde düzenlemeler yapılması için Devlet Personel  Başkanlığına tavsiyede bulunulmasına karar verilmiştir."

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

28 Şubat mağdurlarına KDK desteği

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.