27 Nisan 2024, Cumartesi

Macron'un skandal açıklamasına Türkiye'den çok sert yanıt

Macron'un skandal açıklamasına Türkiye'den çok sert yanıt

AK Parti Sözcüsü Çelik, 'Macron’un, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkındaki asılsız iddiaları esas alan kararını kınıyoruz. Tarihle yüzleşme iddiasındaki Fransa’nın öncelikle Benin, Burkina Faso, Gabon, Gine, Kamerun, Moritanya, Nijer, Senegal, Tunus ve Çad’da insanlığa karşı işlediği suçlarla yüzleşmesi gerekmektedir' dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Fransa Cumhurbaşkanı  Macron'un, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde yaşanan olaylar hakkında tarihi ve  hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız iddiaları esas alan kararını asla kabul  etmiyor ve şiddetle kınıyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 
Çelik, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, Fransa  Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sözde Ermeni Soykırımı Anma Günü ilanını kabul  etmediklerini ve şiddetle kınadıklarını bildirdi.
Dışişleri'nden Macron'un sözlerine sert tepki
Ömer Çelik, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, 1915 yılında Osmanlı Devleti'nde  yaşanan olaylar hakkında tarihi ve hukuki dayanaklardan yoksun ve asılsız  iddiaları esas alan kararını asla kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz. Tarihle  yüzleşme iddiasındaki Fransa'nın öncelikle Benin, Burkina Faso, Gabon, Gine,  Kamerun, Moritanya, Nijer, Senegal, Tunus ve Çad'da insanlığa karşı işlediği  suçlarla yüzleşmesi gerekmektedir. Siyasi çıkar lobilerini memnun etmek adına,  tarihçilerin ve bilim insanlarının diyalog geliştirmesi gereken bir konuda Sayın  Macron'un attığı bu adım, bizatihi diyaloğu engeller niteliktedir. Ermeni  diasporası içerisindeki fanatik çıkar gruplarının oluşturduğu 'soykırım  ekonomisi' bir sektör haline gelmiş ve sözde soykırım yalanı ile bahse konu  olaylarla ilgili her türlü normalleşmeye mani olmaya devam etmektedir."
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, arşivlerin açılması ve  tarihçilerin birlikte çalışması gerektiğine dair çağrısıyla pozitif yaklaşımını  defaatle ortaya koyduğunu, sözde soykırım ekonomisinden beslenen çıkar lobisi  nedeniyle Ermenistan tarafında bu yaklaşımın karşılık bulmadığını hatırlatan  Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Sayın Macron, yaptığı açıklama ile Fransa-Türkiye arasındaki  ilişkilere de gölge düşürmekte; göç krizi ve terörle mücadele başta olmak üzere  iş birliği gerektiren pek çok hassas bölgesel konu var iken ortak adımlar  atılmasını engelleyici rol üretmektedir. Siyasete düşen, bölgesel refah,  güvenlik, istikrar ve demokrasi için daha iyi diyalog zemini oluşturmaktır. Bu  nedenle sayın Macron'a geçmişe değil bugüne ve geleceğe odaklanan kararlar  peşinde koşmasını tavsiye ediyoruz. Sayın Macron tarihle yüzleşmeyi siyaset  konusu yapmak istiyorsa, kendi ülkesinin tarihiyle yüzleşmeyi tercih etmelidir.  Bu daha ilkeli bir yaklaşım olacaktır."

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Macron skandal açıklamasına Türkiye çok sert yanıt

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.