27 Nisan 2024, Cumartesi

"Zincir marketler mahalle kültürünü öldürüyor"

Türkiye Kasaplar Federasyonu Ankara temsilcisi ve kasaplar odası yönetim kurulu üyesi Sebahattin Bulut, “Zincir marketler her geçen gün mahalle esnafını olumsuz etkileyerek mahalle kültürünü öldürüyor.”

Tarım bakanlığı et ve süt kurumu zincir marketlere vermiş olduğu ucuz etlerle küçük mahalle kasaplarını olumsuz etkilediğini dile getiren Bulut, zincir marketler her geçen gün mahalle esnafını olumsuz etkileyerek mahalle kültürünü öldürüyor. Bizim memleketimizde vergisini veren, sorumluluğunu yerine getiren küçük mahalle esnafıdır, bu kadar sorumluluklarımızı yerine getirmemize rağmen küçük esnaf neden desteklenmiyor? Günde üç beş kilo et satabilir miyim düşüncesini yaşayan kasaplar artık kepenklerini kapatma noktasına gelmiştir. İthal edilen etler ne derece sağlıklı, İslami kurallara göre kesiliyor mu? Bilmiyoruz.

Damak tadının kültürümüze uymadığını belirten kasap esnafı, ucuz ithal edilen etlerin direk zincir marketlere verilirken küçük ölçekli kasap esnafı sahipsiz bırakılmıştır.

Memleketimiz tarım ve hayvancılık memleketidir.

Devletin küçük ölçekli esnafa sahip çıkması gerektiğini belirten Bulut, “Küçük esnaflar zor durumda kalıyor, zincir marketlere sahip çıkıldığı kadar küçük esnafa da sahip çıkılması gerekiyor. Mahalle kültürümüzü yaşatmamış lazım, bu yüzden alışveriş marketlerine gösterilen ilginin küçük esnaflara da gösterilmesi hem küçük esnafın kalkınmasına hem de işlerinin artışına neden olacaktır. 

Bugün yerli et karkas 335 TL’ye kasap tezgahlarına gelmektedir. Kasaplara maliyeti ise 450’TL. Diğer yandan küçük esnafların kira, stopaj, vergi gibi giderleri bulunmakta, peki esnaflar nereden para kazanacak? Kaliteli et satıyoruz ama satılan etin bedeli küçük esnafı kurtarmıyor.  Gelişim çağındaki çocuklarımızın sağlıklı etlerle büyümesi için mahalle kasapları ölmesin.  Et ve süt kurumundan söz almıştık “kasaplara da et vereceğiz” demişlerdi. Bizlerde verilen bu vaatlerin yerine getirilmesini istiyoruz. 

Büyük marketlere verilen imkanlar, biz kasaplara verilmiyor. Sahipsiz kaldık. Zincir marketlerdeki et reyonları kaldırılsın veya haftada bir gün kapatsınlar ki küçük esnaflarda biraz olsun nefes alsın.

Bizler her daim devletine bağlı olan esnaflarız. Kasap etini satsın, market ürününü. Tüm tüketicilerimize sesleniyorum herkes mahalle kasaplarından alışverişini yapsın. Diğer yandan kasapların özlük hakları olan sucuk yapımı ve tavuk parçalama haklarını tarım bakanlığının kasaplara tekrar geri verilmesini istiyoruz.

EKONOMİM TV

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Zincir marketler kasaplar odası Kasaplar kepenklerini kapatma noktasına geldi Türkiye Kasaplar Federasyonu Ankara temsilcisi kasaplar odası yönetim kurulu üyesi Sebahattin Bulut

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.