19 Mart 2024, Salı

ABD, 10 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

ABD, 10 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

ABD yönetimi, ülkedeki seçimlere müdahale, siber saldırı ve Kırım'ın işgali gerekçeleriyle Rusya'ya yönelik 10 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi de dahil yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD yönetimi, ülkede geçtiğimiz yıl yapılan başkanlık seçimlerine müdahale, siber saldırı ve Kırım'ın işgali gerekçeleriyle Rusya'ya yönelik uygulayacağı yeni yaptırımları açıkladı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Kasım 2020'de ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunan 32 kişi ve kuruluşa, Rusya'nın Kırım'ı işgali nedeniyle 5 kişi ve 3 kuruluşa ve SolarWinds olayı olarak bilinen siber saldırı girişimi nedeniyle de 6 Rus teknoloji firmasına yaptırım uygulanacak. Açıklamada, ABD'deki diplomatik misyonlarda görevli 10 Rus diplomatın sınır dışı edildiği belirtilerek, sınır dışı edilen diplomatların arasında istihbarat görevlilerinin de yer aldığı kaydedildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden seçilmesi için oyları değiştirdiği veya sonucu manipüle ettiğine ilişkin bir kanıt bulunamasa da Kasım 2020'de ABD Başkanlık seçimlerine müdahale girişiminde bulunan 32 kişi ve kuruluşa yanlış bilgi yaymak gibi gerekçelerle yaptırım uygulanacak.

SolarWinds siber saldırı girişimi

Aralarında ABD Hazine Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Adalet Bakanlığının da bulunduğu çok sayıda kurumun bilgisayar sistemlerine SolarWinds adlı yazılıma yerleştirilen kötü amaçlı kodlarla sızılarak siber saldırı gerçekleştirildiği açıklanmıştı. ABD, söz konusu saldırıyı ilk kez açıkça bir Rus istihbarat servisine bağladı.

Bugünkü yaptırımlar, ABD'nin SolarWinds bağlantılı siber saldırı girişimi nedeniyle Rusya'ya karşı ilk misillemesi olarak nitelendiriliyor.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

ABD 10 Rus diplomatı sınır dışı ediyor

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.