09 Mayıs 2024, Perşembe

Zeytin Dalı Harekatı bir yaşında

Zeytin Dalı Harekatı bir yaşında

Türkiye'nin hudutlar ile bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak, Suriye'nin Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ mensuplarını etkisiz hale getirmek, bölge halkını terör örgütü üyelerinin baskı ve zulmünden kurtarmak için başlattığı ve başarıyla tamamladığı Zeytin Dalı Harekatı'nın üzerinden bir yıl geçti.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Türk Silahlı Kuvvetlerinin  (TSK) desteklediği Özgür Suriye Ordusu unsurlarının da katılımıyla bir yıl önce  başlatılan harekat sonucu, 200'den fazla meskun mahalde kontrol, terör örgütü  üyelerinden arındırılırken, 2 bin kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı.Harekatın başladığı 20 Ocak 2018'e kadar bir yıl içinde PKK/YPG ve  DEAŞ üyesi teröristlerce sınır hattındaki hudut karakolları ve Fırat Kalkanı  Harekatı bölgesine 700'den fazla taciz ateşi ve saldırı gerçekleştirildi. Harekat  devam ederken de Türkiye'ye yönelik gelişi güzel 120 roket, 7 havan atışı  yapıldı, bunların sonucunda 7 vatandaş hayatını kaybetti, 124 kişi yaralandı.Teröristler harekat öncesinde Afrin'deki çocukları evlerinden zorla  alarak silahlandırmaya çalıştı. Ailelerinden kaçırılan çocuk ve gençlere  teröristlerce silahlı eğitim verildi. İlçeyi terk etmek isteyenleri engelleyen  teröristler, kalkan olarak kullanmak için halkı bölgede tutmaya çalıştı. Bölge  halkı, teröristlerin baskı ve zulmü altında bir hayat yaşamaya başladı.Türkiye'nin meşru müdafaa hakkı ve Birlemiş Milletler'in (BM)  terörizmle mücadele kararları kapsamında harekat kararı alındı. Harekatla  hudutlar ve bölgede güven ve istikrarı sağlamak, Afrin'in PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ  üyesi teröristlerinden etkisiz hale getirmek, dost ve kardeş halkın örgüt  mensuplarının baskı ve zulmünden kurtarılması amaçlandı. Harekat sırasında  uluslararası hukuka uygun, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı davranıldı,  sivil halkın, dini, kültürel yapılarla tarihi eserler ve çevrenin zarar görmemesi  için çok özen gösterildi.

"Afrin operasyonu sahada fiilen başlamıştır"

Harekatın hazırlık safhasında komando ile muharebe destek ve muharebe  hizmet birliklerinin Hatay ve Kilis'e kara ve havadan intikalleri sağlandı.  Harekatın lojistik ihtiyaçlarının karşılanması için zırhlı araçlar bölgeye  getirildi, "uçan kale'" olarak adlandırılan A-400 M uçakları da lojistik  faaliyetlerde görev aldı.Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan, partisinin Kütahya Kongresi'nde "Afrin operasyonu sahada fiilen  başlamıştır." ifadesini kullanarak harekatın başladığını tüm dünyaya açıkladı.Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamada ise  "TSK tarafından hudutlarımız ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla  Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD/YPG ve DEAŞ'a mensup  teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı  ve zulmünden kurtarmak üzere 20 Ocak 2018 saat 17.00'den itibaren başlatılan  'Zeytin Dalı Harekatı' planlandığı şekilde devam etmektedir." ifadeleri yer aldı.Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,  Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin Çankaya Köşkü'nde yaptıkları görüşmenin ardından  basın toplantısı düzenledi. Yıldırım, harekatın başladığı belirtilerek,  "Harekatın ilk aşaması, TSK hava unsurlarıyla gerçekleştirilmiş, belirlenen  hedefler, neredeyse tamamına yakını tahrip edilmiş ve hava unsurlarımız  vazifelerini tamamlayarak üslerine dönmüştür." bilgisini paylaştı.

   - Komutanlar karargahta

 Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Afrin'deki Zeytin  Dalı Harekatı'nı Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki harekat merkezinden sevk  ve idare etti. Beraberindeki kuvvet komutanlarıyla harekatı anbean takip eden  Orgeneral Akar, "Sivil ve masum kişilerin zarar görmemesi için her türlü dikkat  ve hassasiyet gösterilecektir." dedi.Harekatın başlangıcında 7 bölgedeki terör hedeflerine yönelik 72  uçağın katıldığı hava harekatı düzenlendi. Harekatlar sonucu 108 sığınak, barınak  ve mühimmat deposu imha edildi. Hava harekatları sonucunda sonraki safhalar için  gerekli şartlar sağlandı. Böylelikle birlikler sınırı geçmeye başladı.Bu arada, harekatın icra edildiği bölgelerdeki halka yönelik havadan  bildiriler atıldı, siviller, radyo ve televizyon yayınlarının yanı sıra cep  telefonlarına gönderilen kısa mesajlarla da bilgilendirildi.AA muhabiri yaralandı.Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 2 Şubat'ta, yürütülen faaliyetleri  takip ettiği sırada AA muhabiri Sarp Özer'in bulunduğu bölgeye teröristlerce  atılan roket ve havan topu isabet etti.

 Patlama sırasında Özer, eli ve bacağına isabet eden şarapnel parçası  nedeniyle yaralandı.

Yoğun çatışmaların yaşandığı harekat kapsamında TSK unsurlarının  desteklediği Özgür Suriye Ordusu güçleri, Burseya Dağı'nda kontrolü sağladı.  Böylelikle harekatta önemli bir  aşama geride kalırken Afrin'e ulaşılmasına  sadece 13 kilometre kaldı. 3 Mart'ta ise çok sayıda teröristi barındıran ve  Afrin'e ulaşan yaklaşma istikametindeki Racu bölgesinde kontrol sağlandı.

Cenderis, Kurt Dağı, Halobu, Şavarighat ve Melkiye köylerinin 8  Mart'ta teröristlerden arındırılmasıyla da sınır güvenliğinin sağlanmasındaki  önemli bir aşama geride bırakıldı.Söz konusu köylerdeki kontrolün sağlanmasının ardından Afrin  merkezinin kuşatılmasına yönelik harekata geldi. Bu kapsamda sürdürülen  çalışmalar sonucu, tüm kuvvetler, 18 Mart sabahı Afrin'in kuzeyinde birleşti.

Afrin teröristlerden kurtarıldı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. yıl dönümü olan 18 Mart 2018'de ise  Afrin merkezi kontrol altına alındı. Afrin merkezini teröristlerden temizleyen  TSK unsurlarına halk sevgi gösterilerinde bulundu.Zeytin Dalı Harekatı sonucunda, 200'den fazla meskun mahal  teröristlerden arındırılırken, 2 bin kilometrekarelik alanda kontrol sağlandı.  TSK'dan 55, Özgür Suriye Ordusu güçlerinden 398 personelin şehit olduğu harekat  sonucunda, 4 bin 500'den fazla terörist etkisiz hale getirildi. Afrin'in terör  unsurlarından temizlenmesinin ardından başlatılan çalışmaların ardından bin  500'den fazla el yapımı patlayıcı ile yaklaşık 300 mayın imha edildi.Harekata muharip uçaklara ilave olarak topçu, ÇNRA ve diğer ateş  destek vasıtaları da ilk günden itibaren kara harekatına destek sağladı. Taarruz  helikopterleri ve genel maksat helikopterleri de harekatta görev aldı. Hava  harekatlarında teröristlerin bulunduğu bölgeler, uçaklardan atılan akıllı  mühimmatlarla vurulurken, harekat boyunca İHA ve SİHA'lar keşif, gözetleme ve  ateş desteği kapsamında etkin olarak görev aldı.Harekatın sivillere zarar vermeden üstün bir başarıya tamamlanmasında  başta İHA ve SİHA'lar olmak üzere yerli ve milli silah sistemlerinin  kullanılmasının büyük etkisi oldu. Harekat kapsamında teröristlerin döşediği  mayın ve el yapımı patlayıcıların imhasında ise METİ, PMKİ ve SAS timleri görev  aldı.

Bölgeyi daha önce terk etmek zorunda kalan halk, güvenliğin  sağlanmasının ardından evlerine dönmeye başladı. Huzur ve istikrarın sağlanmasına  yönelik teröristlerin zarar verdiği Afrin Barajı, Türkiye tarafından onarıldı,  acil yardım hastanesi açıldı, halka gıda yardımı yapıldı. Mehmetçik tarafından  kurulan sahra fırınıyla da bölgede günde 15 bin ekmek dağıtıldı.Türkiye'nin Afrin'i terörden arındırdığı  Zeytin Dalı Harekatı'nın üzerinden geçen bir senede, yaklaşık 350 bin nüfuslu  ilçedeki güvenlik ortamı iyileşti, eğitimden sağlığa imkanlar arttı. 

Operasyonun ardından dönüşler başladı

Türk yardım kuruluşları, kurtarılan her yerleşime insani yardım  kolileri ulaştırdı. TSK ve ÖSO unsurlarının verdiği güvence sayesinde siviller,  20 Mart 2018'den itibaren evlerine dönmeye başladı. Bir senede Afrin'in nüfusu  350 bine ulaştı.

​​

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0


Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.