27 Nisan 2024, Cumartesi

"Tosun" yeniden yollara düşecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) şirketi İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (İETT) Şişli garajındaki atölyesinde, 1968'de üretilen Türkiye'nin ilk yerli troleybüsü "Tosun", çevresel farkındalık oluşturması amacıyla yakında yeniden yollarda olacak.

Büyükşehir Belediyesinden alınan bilgiye göre, 51 yıl önce İETT'li  ustalarca 5 ay süren çalışma sonucunda üretilen ve yuvarlak hatları nedeniyle  "Tosun" adı verilen troleybüs, elektrikli otobüse dönüştürüldü. İlk üretimindeki  elektrikli alt yapısına sadık kalınarak araç yüzde 100 elektrikle çalışır hale  getirildi.İETT'deki ustalar, aracın görsel tasarımında bir değişiklik yapmadan,  içten yanmalı sistemi, elektrik tahrikli yapıya dönüştürdü. Araç ve batarya  yönetim sistemlerinin geliştirilmesinde tamamıyla yerli mühendislik imkanları  kullanıldı. Araç, 3-4 saatte tam şarj oluyor ve tek dolumla 150 kilometrelik bir  mesafeyi kat edebiliyor.Test sürüşleri başarıyla tamamlanan ve Yenikapı'daki Avrasya Gösteri  ve Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirilen "Uluslararası Dünya Akıllı Şehirler  Kongresi'nde" görücüye çıkartılan "Tosun", çevresel farkındalık oluşturması  amacıyla yeniden seferlere başlayacak.Aslına sadık kalınarak elektrikli dönüşümü gerçekleştirilen "Tosun,  28T Edirnekapı-Beşiktaş hattında günde 4-5 sefer yaparak İstanbullulara hizmet  verecek.

 Tosun, İETT kayıtlarında 1968'de kurumun Şişli garajındaki atölyede  üretilen, Türkiye'nin ilk yerli troleybüsü olarak geçiyor.

 İETT'nin o dönemde işlettiği 16 farklı troleybüs hattının tamamında  denenen Tosun, ağırlıklı olarak 30 numaralı Ortaköy-Aksaray, 87 numaralı  Edirnekapı-Taksim, 22C numaralı Bebek-Eminönü ve 34 numaralı Edirnekapı-Beşiktaş  hatlarında dönüşümlü olarak çalıştı.34 koltukta, 36 ayakta olmak üzere 70 yolcu kapasitesine sahip. Kapı  numaraları 1 ile 100 arasında sıralanan 100 araçlık troleybüs filosuna Tosun  eklendiğinde, 101 kapı numarası verildi.Önde ve arkada iki kapısı bulunan Tosun'a, yolcular 1981'e kadar arka  kapıdan bindi. Bu tarihten sonra İETT araçlarında biletçilerin kaldırılmasıyla ön  kapıdan da yolcu alınmaya başlandı. Tosun, troleybüslerin hattan kaldırıldığı  1984'e kadar sefer yaparak İstanbullulara hizmet etti.Tosun, 1984-2013 yılları arasında ulaşım hizmeti veremedi. İETT'nin  İkitelli garajı kaporta ve boya atölyesinde 2013 yılında Tosun yeniden elden  geçirildi.Yine İETT ustalarının el attığı Tosun, MAN otobüs şasisi kullanılarak  aslına uygun bir tasarımla bir adet Tosun otobüs tekrar üretildi. Dizel motor  tahrikli nostaljik konseptli Tosun otobüsü, tarihi sur içi bölgesindeki  Edirnekapı-Taksim-Beşiktaş güzergahında ulaşım hizmeti verdi.Yakında elektrikli Tosun, yollara çıkarak İstanbullulara keyifli  yolculuk yaşatacak.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

İstanbul "Tosun yeniden yollara düşecek

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.