28 Nisan 2024, Pazar

O lahitten 2300 yıllık mumyalanmış kadın ve erkek cesedi çıktı

O lahitten 2300 yıllık mumyalanmış kadın ve erkek cesedi çıktı

Bursa'nın İznik ilçesinde zeytin tarlasında bulunan mozaikle kaplı lahdin içerisinden 2300 yıllık mumyalanmış kadın ve erkek cesedi çıktı. Arkeologlar mumyalanmış cesetlerin Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından General Lysimakhos ile M.Ö. 301’de İznik’i teslim aldığında şehrin adını verdiği karısı Nikaia olma ihtimali üzerinde duruyor.

İznik'te 3 yıl önce, ilçe merkezine 5 kilometre uzaklıkta kırsal Hisardere Mahallesi yolu üzerinde Kayaarkası mevkisindeki zeytinlikte, defineciler tarafından üst kapağı kırılmış lahit bulundu. İznik Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan kazıda, Geç Roma Dönemi olarak adlandırılan 3'üncü yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarıldı. Daha sonra sürdürülen kazılarda 3 lahit daha bulundu. Bunun üzerine yaklaşık 10 dönüm zeytinlik alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1 milyon 200 bin lira bedel ile kamulaştırıldı. Alan, '1'inci derece arkeolojik sit alanı' ilan edilerek koruma altına alındı.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

bursa iznik lahit

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.