28 Nisan 2024, Pazar

FETÖ soruşturmasında yakalanan 806 şüpheliden 198'i itirafçı oldu

FETÖ soruşturmasında yakalanan 806 şüpheliden 198'i itirafçı oldu

2010'daki komiser yardımcılığına geçiş sınavına yönelik FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınan 806 şüpheliden 198'i itirafçı oldu. Öte yandan FETÖ'nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturmada gözaltına alınan 237 muvazzaf askerden 188'i, tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının,  2010'daki komiser yardımcılığına geçiş sınavına yönelik FETÖ soruşturması  kapsamında gözaltına alınan 806 şüpheliden 257'si tutuklandı. 
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2010'daki Polislikten Komiserliğe  Geçiş Sınavı'nda, FETÖ üyelerinin yazılı sınav öncesinde sorulara erişerek  bunları örgüt mensuplarına verdiklerinin tespiti üzerine haklarında gözaltı  kararı verilen bin 112 şüphelinin yakalanması için 76 ilde 12 Şubat'ta başlatılan  operasyonda 806 şüpheli gözaltına alındı. Emniyette işlemleri tamamlandıktan  sonra bulundukları illerde hakim karşısına çıkartılan şüphelilerden 257'si  tutuklandı.
4 ŞÜPHELİDEN BİRİ İTİRAFÇI OLDU
Emniyette ifadeleri alınan şüphelilerden 198'i etkin pişmanlık  hükümlerinden faydalanırken, bu kişilerin verdikleri bilgiler doğrultusunda bin  853 yeni isme daha ulaşıldı. Söz konusu kişilerle ilgili soruşturmanın sürdüğü, yeni isimlerin de gözaltına alınacağı belirtildi.
Gözaltına alınan şüphelilerin verdiği ifadeler de FETÖ'nün soruların  çalınmasında uyguladığı yöntem ve kullandığı söylemleri bir kez daha gözler önüne  serdi. İtirafçı ifadelerinde, sınav sorularının neden verildiğini sorgulayan veya  haksızlık yapıldığını düşünen örgüt üyelerinin, "Saçma sapan veya inançsız  insanlar kazanacağına bizden olanlar kazansın", "Dini vecibeleri yerine getirmek  için memura izin verecek amirlere ihtiyaç var" ve "Bu ülkede adalet yok" şeklinde  açıklamalarla ikna edildikleri ortaya çıktı.

FETÖ'nün, önceki yıllarda yapılan sınavları kazanamayan kişilerde  "örgüt sayesinde kazandı" düşüncesini empoze ederek bu kişilerin örgüte  bağlılıklarını ve motivasyonlarını artırmaya çalıştığı belirlendi.
Örgütün sınavlardan sonra, kazananlar listesinde yer alan öğrencileri  yakın takibe aldığı, "mahrem abilerin" bu öğrencilerle irtibata geçtikleri ve  kurs için kalacak yer ayarladıkları tespit edildi.
Soruları dağıtan FETÖ üyelerinin, sınava girecek kişilere soruları  kimseyle paylaşmamaları için "Kur'an-ı Kerim'e el bastırdıkları" ve soru  kağıtlarının karalanmaması, çoğaltılmaması, dağıtılmaması ve ezberlendikten sonra  geri alınacağı hususlarında telkinlerde bulundukları öğrenildi.
YANLIŞ SORUYA DOĞRU YANIT
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı çıkarılan bin 112  kişiden 143'ünün başka FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunduğu, 130'unun  ise görevde olduğu ifade edilmişti.
Hakkında yakalama kararı çıkarılan şüphelilerin isimlerinin, 2010'daki  sınava ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuyla belirlendiği,  zanlıların tamamının bu sınavın iptal edilen 13 sorusuna da doğru yanıt verdiği  tespit edilmiş, sınav sonrasında yanlış olduğu anlaşılarak mahkeme kararıyla  iptal edilen 13 soruya FETÖ üyelerinin neredeyse tamamı, aynı yanlış şıkkı  işaretleyerek doğru sayılan cevabı verdiği ortaya çıkmıştı.
Söz konusu raporda, uzmanların "çözülmesi zor" olarak değerlendirdiği  8 soruyu da örgüt üyeleri doğru cevapladığı gözler önüne serilmişti.
Raporda ayrıca, aralarında sınavı kazanmasına rağmen kontenjan  nedeniyle rütbe alamayan kişiler ile sonradan yürütülen soruşturmalar sonucu  rütbeleri sökülen veya çeşitli nedenlerle Komiser Yardımcılığı Kursunu  tamamlayamayan adayların da bulunduğu bin 134 kişinin, sınav soru ve cevaplarını  önceden görerek sınavı kazandıkları ve bu sınavda şüpheli oldukları kaydedilmişti.
FETÖ'NÜN TSK YAPILANMASINA YÖNELİK OPERASYON
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk Silahlı  Kuvvetleri (TSK) yapılanmasına yönelik soruşturmada gözaltına alınan 237 muvazzaf  askerden, aralarında subayların da olduğu 188'i, tutuklama istemiyle hakimliğe  sevk edildi. 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca,  FETÖ'nün TSK yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan, albay,  yarbay, yüzbaşı ve teğmen rütbesinde askerlerin de bulunduğu 237 şüphelinin  savcılıkça ifadesi alındı.
Soruşturma savcılığı, 188 şüpheli askeri, "silahlı terör örgütü  üyeliği" suçundan tutuklama istemiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'ne  sevk etti. Şüpheli 7 askeri de adli kontrol istemiyle hakimliğe sevk eden  savcılık, itirafta bulunup yararlı bilgiler veren 42 askeri ise serbest bıraktı.
Şüphelilerin hakimlikteki işlemleri devam ediyor.
Başsavcılık, örgüt içi haberleşme amacıyla ankesör veya sabit kontörlü  hat kullanan FETÖ şüphelisi askerlere yönelik soruşturma kapsamında, 22 Şubat'ta,  aralarında 2 albay, 1 yarbay, 8 binbaşı, 10 yüzbaşı, 73 üsteğmen ve 8 teğmenin  bulunduğu 295 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı vermiş, yapılan  operasyonlarda şüphelilerden 237'si yakalanmıştı.
Hakkında gözaltı kararı bulunan firari 58 şüphelinin yakalanması için  yürütülen çalışmalar da devam ediyor

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

FETÖ soruşturması yakalanan 806 şüpheli 198'i itirafçı oldu

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.