28 Nisan 2024, Pazar

Çölün Ortasında Muhteşem Bir Eser: Mano Del Desierto

Çölün Ortasında Muhteşem Bir Eser: Mano Del Desierto

Dünyanın en görkemli heykellerinden biri olarak bilinen Mano del Desierto, nam-ı değer dev el heykeli, kuraklığı ile bilinen Şili’deki Atacama Çölü’nde yer alıyor. 1992 yılında inşa edilen büyük boyutlu heykel, Şilili heykeltıraş Mario Irarrazabel’in eseri. Sanatçının insanlığın trajik gerçeğini anlatmak için tasarladığı ihtişamlı yapıt, inşa edildiği tarihten sonra ün kazanarak ülkenin önemli turistik eserlerinden biri haline gelmeye başladı.

Devasa boyutlu sanat eseri turistlerin gözdesi
Şili’deki Antofagasta şehrinin 75 kilometre güneyinde ve deniz seviyesinden 1100 metre yükseklikte bulunan yapıt, Corporacion Pro Antafagasta adlı yerel kuruluşun desteği ile inşa edilmiş. Heykelin yapımında finansal kaynak sağlayan kuruluş, koruma işleminde de rol oynuyor. Eserin kapısında sürekli bir güvenlik görevlisi bulunuyor. Vandallar tarafından üzerine grafiti çizilen ve yıpratılan heykelin düzenli olarak periyodik bakımı yapılıyor. Yerel gönüllü insanların çabaları ile eser orijinal formunu koruyor. Route 5 yönündeki en cazip turist noktaları arasında bulunan sanat eseri, görenleri büyüleyen boyutları ile ilgi topluyor.
12 metre boyundaki heykel çimento ve demir temeli üzerinde bulunuyor
1992 yılında inşası biten ve gökyüzüne uzanan el formundaki eser, 12 metre boyu ile çimento ve demir temel desteği üzerine sabitlenmiş. Betonarme malzemesi ile dikkat çeken yapıtın daha küçük boyu ise Punta del Este kasabasında bulunuyor. Bu heykel de yine Irarrazabel imzalı. Alışılmadık boyutları ve etkileyici görünümünün yanında heykelin sıra dışı anlamları da ilgi topluyor. İzole çöl platosu üzerine kurulmuş olan devasa el; yalnızlık, üzüntü, adalet ve işkence gibi duyguları ifade ediyor. Çölün uçsuz bucaksız kumları ile birleşmiş olan hüzünlü Mano del Desierto, ulaşımı zor bir bölgede yer almasına rağmen yılın her günü turist akınına uğruyor. Atacama Çölü’nün cansız atmosferinde duran başyapıt insanlara doğaya karşı hala güçsüz olduklarını hatırlatıyor.
Çaresizlik ve hüznün görkemli ifadesi devasa heykelde vücut buluyor
İnsan savunmasızlığı ve çaresizlik anlamları ile öne çıkan görkemli yapıtın ardındaki fikir; acı, yalnızlık ve insan kırılganlığını etkileyici bir biçimde ortaya koyuyor. Dünyadaki adaletsizlik ve ıstıraplar karşısında insan ruhunun savunmasız ve zayıf haline gönderme yapan eser, insan doğasına bir saygı ifadesi olarak sunuluyor. Notre Dame Üniversitesi’nde felsefe ve sanat eğitimi alan Şilili ünlü heykeltıraş Mario Irarrazabal, aynı zamanda Roma’daki Universita Gregoriana Pontificia’da da ilahiyat eğitimini tamamlamış. Alman heykeltıraş Otto Waldemar ile birlikte çalışan usta sanatçı, 1970 senesinde ilk çalışmalarını Şili’de sergilemeye başlamış.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Dünya Çölün Ortası Muhteşem Eser Mano Del Desierto

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.