27 Nisan 2024, Cumartesi

Çay kadınlarda kanseri önler mi?

Çay kadınlarda kanseri önler mi?

Human Molecular Genetics dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, kadınlarda çay tüketimi kanser ve östrojen metabolizması ile etkileşime giren genler üzerinde epigenetik değişiklikleri sağladığı ortaya çıktı.

Epigenetik, biyolojide DNA dizisindeki değişikliklerden kaynaklanmayan, ama aynı zamanda ırsi olan, gen ifadesi değişikliklerini inceleyen bilim dalıdır.

Epigenetik değişiklikler, genlerimizi açıp kapatan kimyasal modifikasyonlardır. Uppsala Üniversitesi'nden yapılan yeni bir çalışmada, araştırmacılar, kadınlarda çay tüketiminin, kanser ve östrojen metabolizmasıyla etkileştiği bilinen genlerdeki epigenetik değişikliklere yol açtığını gösteriyor.Gıda seçimleri, sigara ve kimyasal maddelere maruz kalma gibi çevremiz ve yaşam tarzımızın epigenetik değişimlere yol açabileceği iyi bilinmektedir. Mevcut çalışmada, Uppsala Üniversitesi'nden araştırmacılar, Avrupa çapında araştırma grupları ile işbirliği yaparak, kahve ve çay tüketiminin epigenetik değişikliklere yol açıp açmayacağını araştırmışlardır. Önceki çalışmalar, hem kahve hem de çayın, tümör progresyonunu baskılayarak, inflamasyonu azaltarak ve östrojen metabolizmasını etkileyerek, epigenetik değişikliklerin aracılık ettiği mekanizmalarla, insanlarda hastalık riskini değiştirmede önemli bir rol oynadığını ileri sürmüştür.Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, çaydaki farmakolojik olarak aktif bileşenlerin kanser ve östrojen metabolizmasında rol oynadığı rolünü vurgulamakta, bu da çay tüketimine bağlı sağlık etkilerinin epigenetik değişikliklere bağlı olabileceğini düşündürmektedir.Yeni yapılan çalışmadaki sonuçlar, çay tüketen kadınlardaki epigenetik değişikliklerin erkeklerde olmadığını gösteriyor. Öyle ki, bu epigenetik değişikliklerin birçoğu kanser ve östrojen metabolizmasında yer alan genlerde bulunuyor. Önceki araştırmalar da, çay tüketiminin östrojen düzeylerini düşürdüğünü ve erkeklerde ve kadınlarda çayın biyolojik tepkisi arasında potansiyel farklılıklar olduğunu gösteriyordu. Ancak kahve tüketiminin yol açtığı epigenetik değişikliklerle ilgili herhangi bir sonuç elde edilemedi. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar kanser ve östrojen metabolizmasında çaydaki farmakolojik olarak aktif bileşenlerin rolü vurgulanıyor. Ancak, bu çalışmada sağlıklı olma ölçütü olarak çay tüketimi işaret edilmiyor. Çünkü oluşan bu epigenetik değişikliklerin ne kadar olumlu ya da ne kadar olumsuz etkilerinin olduğunun tam anlamıyla belirlenebilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç var.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Çay kadın kanser önlermi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.