28 Nisan 2024, Pazar

Bütün doktorları şaşkınlığa uğrattı!

Bütün doktorları şaşkınlığa uğrattı!

Sağ burun deliğinden nefes almakta güçlük çeken bir kişi, bu sorunu çözmek için tıbbi destek aldığında hiç beklemediği bir sonuçla karşılaştı. 38 yaşındaki adam, birkaç yıldır solunum problemleri yaşadığını belirterek bir kliniğe başvurdu.

İlk muayene sonrasında sapmış bir "septum" sorunu olduğu bildirildi ve buna dair bir işlem yapılmaya başlandı. Bu sorun; genellikle yüz travması veya yüz anormalliğine sebep olabilse de doktorlar buna dair bir sorunun olmadığını belirtti. Fakat tarama işlemleri sırasında doktorlar; çok daha ilginç bir sebep buldu. Burun içinde bir beyaz nesne tespit edildi. Bu nesnenin burunda gelişen bir "ektopik diş" olduğu fark edildiğinde uzmanlar büyük bir şaşkınlık yaşadı.

"OLDUKÇA NADİR BİR VAKA"

 

Ektopik, anormal bir yerde veya konumda olan bir şey anlamına gelen tıbbi bir terim. Ektopik vücut bölümleri veya işlevleri ortaya çıkabilse de, özellikle burunda görülen bir vaka oldukça nadir olarak değerlendiriliyor.

 

The New England Journal of Medicine'da yayınlanan bu vaka çalışmasının yazarları Sagar Khanna ve Micheal Turner, burun fizik muayenesinde septum deviasyonu tespit edildiğini belirtti. Fakat yapılan ileri incelemelerde sert, hassas olmayan, beyaz bir kitle gözlendi. Tomografi çekimlerinde ise burun boşluğunda fark edilen "ektopik diş" oldukça şaşırtıcı bir sonuçtu.

 

Kulak, burun, boğaz cerrahisi ile 14 mm boyutundaki bu diş başarılı bir operasyonla alındı ve ameliyat sonrasında da herhangi bir komplikasyon ortaya çıkmadı. Ameliyattan üç ay sonra boyunca da takip edilen hastanın, burunun tıkanıklığı sorunu ortadan kalkmıştı.

"EN ÇOK KÖPEK DİŞLERİNDE GÖRÜLÜYOR"

 

İngiltere Grinstead'deki Ulusal Sağlık Servisi'nden bazı uzmanlar; bazen bir veya daha fazla dişin yanlış pozisyonda gelişebildiğini, bu nedenle sıkıştığını ve diş etinin altında gömülü kaldığını belirtti. En sık görülen ektopik dişlerin, köpek dişleri olduğnu söyleyen uzmanlar dişin diğer yetişkin dişlerin köklerine görerek zarar verdiğini açıkladı.

 

Farklı bir bölgede nadiren ortaya çıkabilen dişlerin aynı zamanda çevresinde kist oluşturabileceği de belirtildi.

 

Tüm bu süreç boyunca oldukça ilginç bir vaka olarak tıp yayınlarında yerini alan bu diş büyümesi, oldukça nadir görülse de basit bir burun tıkanıklığı sorununun altından ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle düzenli doktor kontrolleri de sağlığın her alanı için büyük önem taşıyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Bütün doktorları şaşkınlığa uğrattı! Nefes alamıyorum deyince burnundan öyle bir şey çıktı ki…

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.