27 Nisan 2024, Cumartesi

 Başkan Erdoğan Moskova'da!

 Başkan Erdoğan Moskova'da!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Moskova'da, Rusya lideri Vladimir Putin ile MAKS-2019 Uluslararası Havacılık Fuarı'nın açılışını yaptı. İki lider daha sonra SU-57 tipi savaş uçağında incelemede bulundu. ABD ile yaşanan F-35 krizinin ardından Rusya'dan SU-57 tipi savaş uçalarının alınması gündeme gelmişti. İşte F-35 ve SU-57 arasındaki farklar... Tüm detaylar haberimizde...

SU-57 savaş uçağını inceledi! İşte SU-57'nin özellikleri...Rusya'ya ziyarete giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, burada yanındaki heyetle ve Rus lider Vladimir Putin ile birlikte Su-57 uçaklarını inceledi.

ABD ile yaşanan F-35 krizinin ardından Türkiye'nin Rus Su-57 uçaklarını alabileceği konuşulmuştu.

Başkan Erdoğan'ın yaptığı incelemelerin ardından bu iddialar bir kez daha gündeme geldi.

PUTIN'İN YARDIMCISI BORISOV DUYURMUŞTU

Rusya Başbakan Yardımcısı Borisov, Başkan Erdoğan'a ziyareti sırasında Rus Su-35 ve Su-57'lerin gösterileceğini duyurmuştu.

Rus Başbakan Yardımcısı bahsedilen uçaklardan birinin Türkiye'ye sevk edilme ihtimaline ilişkin soruya ise, "(Türkiye uçakların) satışlarının yapılıp yapılmayacağı ihtimali gösterime bağlı olacak, birazcık bekleyin" cevabını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti kapsamında MAKS-2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın Açılış Töreni'ne katıldı.

FUAR ALANINI BİRLİKTE İNCELEDİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın başkenti Moskova'daki Jukovskiy Uluslararası Havaalanı'nda düzenlenen MAKS 2019 Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı'nın açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, programın ardından fuardaki stantları birlikte gezerek incelemelerde bulundu. Başkan Erdoğan ile Putin, SU57 savaş uçağını da beraber inceledi.

Son dönemde Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile yaşanan gerginlikler, yeni nesil F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye verilmemesi yönündeki iddiaları gündeme getirdi. Geçtiğimiz dönemde konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, ABD'nin Türkiye'ye yönelik herhangi bir F-35 engelinde Ankara'nın ihtiyacını farklı yerlerden karşılayacağını vurgulamıştı.

Rus medyasının da dikkatini çeken gelişmeler, akıllara Rusya'nın beşinci nesil avcı uçağı Su-57'yi getirdi. Rusya merkezli Sputnik haber ağı, Amerikan F-35'leri ve Rus Su-57'leri karşılaştırdı. Rus medyası ayrıca Türkiye'nin olumsuz bir durumla karşılaşması durumunda bu ihtiyacını Rusya'dan karşılayabileceğine vurgu yapıldı.

BEŞİNCİ NESİL AVCILAR

Su-57: Daha önce PAK-FA ve T-50 adını taşıyan Su-57 uçağı, Rusya'nın en yeni 5. nesil avcı uçağı. Tasırımcısı, P.O. Suhoy Test ve Tasarım Bürosu olan Su-57'nin 12 uçaktan oluşacak ilk seri üretim grubunun 2019'da Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'ne teslim edilmesi bekleniyor. Su-57 ilk uçuşunu 2010'da Rusya'nın Komsomolsk-na-Amure kentinde gerçekleşti.

F-35: F-35, JSF (Joint Strike Fighter, yani müşterek savaş uçağı) programı çerçevesinde üretilmiş olan 5. nesil radar izi düşük çok işlevli savaş uçakları ailesi. Tasarımcısı Lockheed Martin olan F-35, ABD, Norveç, Avustralya, İtalya, İsrail ve İngiltere'de kullanılıyor. F-35 ilk uçuşunu 24 Ekim 2000'de gerçekleşti.

TEKNİK ÖZELLİKLER

Su-57: Tek mürettebattan oluşan Su-57, 2.600 km/saat hıza ulaşabiliyor. 5.8 saat havada kalabiliyor. Yakıt takviye depolarıyla 5.500 km* azami uçuş menziline sahip Su-57, 10.000 kg azami muharebe yüküne sahip. Su-57'nin azami kalkış ağırlığı 35.480 kg. Su-57'nin iç yakıt rezervi ise 11.100 kg.

F-35: Tek mürettebattan oluşan F-35, 1.931 km/saat hıza ulaşabiliyor. 2 saat 36 dakika havada kalabiliyor. 1.667 km – 2.200 km azami uçuş menziline sahip (modeline göre değişiklik gösteriyor) F-35, 8.160 kg kg azami muharebe yüküne sahip. F-35'in azami kalkış ağırlığı 31.751 kg. F-35'in iç yakıt rezervi ise 8.278 kg – 8.960 kg.

Su-57: Takviyesiz süpersonik uçuş bulunuyor. Kısa mesafeli kalkış ve iniş özelliği var. Dikey kalkış ve iniş özelliği yok. Radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri bulunuyor. Kapalı bölmelerde silah sistemleri var. Süper manevra kabiliyeti var.

F-35 ve yenilenmiş modelleri: Takviyesiz süpersonik uçuş özelliği bulunmuyor. Kısa mesafeli kalkış ve iniş özelliği var. Dikey kalkış ve iniş özelliği var. Radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri var. Kapalı bölmelerde silah sistemleri var. Süper manevra kabiliyeti yok.

BAŞLICA SİLAHLAR

Su-57 uçağı, 30mm'lik 9-A1-4071K uçak topu, "havadan havaya" sınıfı füzeler ve KAB-500C güdümlü hava bombalarıyla donatılmış durumda. Su-57, hedeflerin türüne göre "havadan yüzeye" füzeleriyle donatılabiliyor.

F-35 uçağı, 25mm'lik GAU-22/A uçak topu ve "havadan havaya", "havadan karaya" sınıfı füzelerle, ayrıca GBU-31 JDAM, GBU32 JDAM güdümlü bombalarla donatılmış durumda.

AVCI UÇAKLARIYLA İLGİLİ 3 BİLGİ

Su-57 hızlandırıcı kullanmadan süpersonik hıza ulaşabiliyor. Avcı uçağı, en yeni süpersonik Kinjal füzeleriyle donatılacak. Avcı uçağında "İkinci Sanal Pilot" işlevi bulunuyor.

F-35B modeli için motorlar, Rolls-Royce Defence'in katılımıyla geliştiriliyor. Pentagon, F-35 avcı uçaklarını nükleer silahlarla donatma olanaklarının üzerinde çalışıyor. 1.300 kilometreye kadar varan mesafelerde toplu balistik füze fırlatılışını tespit etme kabiliyetine sahip.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Başkan Erdoğan Moskova'da! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Moskova Rusya lideri Vladimir Putin

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.