27 Nisan 2024, Cumartesi

'Araçları ezin, halka ateş edin,' emrini mahkemede inkar etti

'Araçları ezin, halka ateş edin,' emrini mahkemede inkar etti

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girişiminde "tankları hareketli tutun, tankların üzerine çıkanları vurun, araçları ezin, halka ateş edin" emrini verdiği tanık ifadelerine yansıyan dönemin 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli eski 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan, tanık ifadelerine rağmen böyle bir emir vermediğini öne sürdü.

Kars'ta, FETÖ/PDY'nin darbe girişimine katıldığı ve örgütün kentteki  sözde "ana komuta kademesi"nde yer aldığı gerekçesiyle bazı sanıklar ile  yargılanan eski 2. Tank Tabur Komutanı Yarbay Nihat Uçan, "anayasal düzeni  ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle  cezalandırıldı. Sanık ayrıca "kamu malına zarar verme" suçundan da 6 yıl hapse  çarptırıldı.
Davanın iddianamesinde ve yargılama aşamasında ifade veren bazı  sanıklar ile tanıklar, darbe girişimi gecesi eski yarbay Nihat Uçan'ın kışladan  çıktıktan bir süre sonra darbe girişimini öğrenerek geri dönen askerleri kışlaya  almayarak, "Önünüze çıkan her şeyi ezin geçin, kimseyi dinlemeyin", "tankları  hareketli tutun, tankların üzerine çıkanları vurun, araçları ezin, halka ateş  edin" emrini verdiğini doğrulanmasına rağmen Uçan, duruşmada kanunsuz emir  vermediğini öne sürdü.
Başka bir darbe girişimi davasında beraat eden bu davanın tanığı uzman  çavuş Y.Ç, duruşmadaki ifadesinde Nihat Uçan'ın kanunsuz emir verdiğini  belirterek, "Darbe teşebbüsünü öğrendikten sonra kışlaya dönmeye karar verdik.  Tabur Komutanımız Yarbay Nihat Uçan, 'Önünüze çıkan her şeyi ezin geçin, kimseyi  dinlemeyin' emrini verdi." ifadesini kullandı.
Yine darbe girişimine ilişkin başka bir davada yargılanıp beraat eden  tanık astsubay S.G. ise darbe gecesinde karşılaştıkları eski yarbay Uçan'ın  kendilerine görev verdiğini ve telsizden de anonsla emirler yağdırdığını  belirterek, şunları anlattı:
"Kazım Karabekir Kışlası'nın Digor Pazarı Nizamiyesi'ne doğru geldik,  burada askeri araç yoğunluğu vardı. Bu sırada telsizden Nihat Uçan, 'tankları  hareketli tutun, tankların üzerine çıkanları vurun, araçları ezin, halka ateş  edin' emrini verdi. Bunları duymam üzerine kışlaya dönmeye çalıştım. Uçan'ın  kanunsuz emirlerini yerine getirmedim. Kamu malına zarar vermeden geri döndüm."
"GEREKİRSE POLİSLERİ VURUN ÖLDÜRÜN" EMRİ
Başka bir darbe girişimi davasının tutuklu sanıklarından olan tanık  uzman çavuş M.S. de darbe girişimini öğrenip kışlaya döndüklerini ancak eski  yarbay Nihat Uçan'ın kışlaya kimseyi almadığını beyan ederek, şunları aktardı:
"Nihat Uçan, geri döndüğümüz için bizi azarlayarak, 'siz vatan haini  misiniz, çabuk geri dönün' dedi. Biz de dönmeyeceğimizi söyledik, bizi içeri  almadı. Biz de kapıda beklemek zorunda kaldık. Nihat Uçan bize 'mühimmatınız yok  mu? Gidin gerekirse polisleri vurun öldürün, sivilleri öldürün, önünüze çıkan  herkesi vurun öldürün ve görev yerlerinize dönün.' dedi."
Tanıklardan H.B. ise Nihat Uçan'ın kanunsuz emirler verdiğini  anlatarak, "Yarbay Nihat Uçan, kışlaya dönen askerlerden kimseyi sokmuyordu ve  vatan hainliğiyle suçluyordu. Bize verilen kanunsuz emirleri uygulamadık."  ifadelerine yer verdi.
Yerel mahkemece hakkında verilen hapis cezası Erzurum Bölge Adliye  Mahkemesince onanan eski tank yarbay Nihat Uçan ise savunmasında şu ifadeleri  kullandı:
"Orduevi'nde kamuflajlarımı giydim. Aşağı indiğimde bir kişi tugayın  karargahında toplantı olduğunu söyledi. Karargaha gittiğimde de ilk toplantı  bitmek üzereydi. Toplantıda bana iki emir verildi. Birincisi Kars'a giden  yolların güvenliğini tanklarla almam yönündeydi, ikincisi ise MİT Bölge Müdürlüğü  etrafında güvenlik alarak MİT Bölge Müdürünü kendi odamda misafir etmemdi.  Taburda bölük komutanları vardı. Tankların çıkması gerekiyordu ama bizde  mühimmatsız şekilde çıkmaması fikri oluştu. O sırada Tugay Komutanı Tuğgeneral  Ali Avcı sürekli bizi arıyordu, 'Hala tanklar çıkmadı mı? Gerekirse tanklar  çıksın, mühimmatları sonradan siz götürürsünüz' dedi. Biz de tankların  mühimmatsız gönderilmesini doğru bulmuyorduk."
Olay günü gece saat 01.30 gibi karargahta ikinci toplantı olduğunu  kaydeden Uçan, bu toplantıda da diğer emirlerden farklı olarak tankların  valiliğin ve il emniyet müdürlüğünün güvenliğini alması yönünde emir aldıklarını  belirtti.
Nihat Uçan, sadece kendisine verilen emirlere uyduğunu iddia ederek,  "İnisiyatif kullanarak hiçbir karar almadım, emir vermedim." şeklinde savunma yaptı.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Fetullahçı Terör Örgütü Araçları ezin halka ateş edin ' emrini mahkemede inkar etti Yarbay Nihat Uçan

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.