08 Mayıs 2024, Çarşamba

21. Yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması geliyor!

21. Yüzyılın en uzun Kanlı Ay Tutulması geliyor!

2018 yılının en önemli olaylarından kabul edilen kanlı Ay tutulması milyonlarca insan tarafından heyecanla bekleniyor. 21. Yüzyılın en uzun Ay tutulması için geri sayım başladı. Peki, Kanlı Ay Tutulması da denilen ay tutulması ne zaman başlayacak? Tutulma nerelerden gözlemlenebilecek? Ay tutulmasının nasıl gerçekleştiği, saatleri ve etkilerinin neler olabileceği ile ilgili tüm bilgileri haberimizde bulabilirsiniz. İşte, 27 Temmuz 2018'de gerçekleşecek Ay Tutulması ve detayları..

Yüzyılın en uzun ay tutulması olarak kabul edilen Ay Tulmasına sayılı günler kaldı. 27 Temmuz 2018'de gerçekleşecek olan bu muhteşem doğa olayının, son 15 yılın en parlak ay tutulması olması bekleniyor. Tutulma, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın bir kısmında çok net bir şekilde izlenebilecek. Dünya nadir görülen gökyüzü olaylarından birine tanıklık etmeye hazırlanırken Kanlı Ay Tutulması ve ay tutulmasının etkileri nedir, neden kanlı ay tutulması deniyor gibi pek çok sorunun cevabını da araştırıyor. Peki, Ay Tutulması ne zaman başlayacak? Bu nadir gözkyüzü olayının etkileri ve gözlemlenebileceği bölgeler neler? 27 TEMMUZ 2018 KANLI AY TUTULMASI 27 Temmuz Cuma günü saat 22:30’da başlayacak tutulma, Dünya’nın gölgesi Ay’ın tamamen kızıla bürünmesine neden olacak. Tam 1 saat 103 dakika boyunca kızıl renk alacağı ifade edilen kanlı Ay en iyi Türkiye'den gözlemlenebilecek. Ayrıca bu tutulmanın 21'inci yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması olacağı belirtiliyor. Kanlı Ay tutulması denilen doğa olayı, aslında Ay'ın dolunay evresindeyken Ay tutulmasının yaşanmasıyla gözlemlenebiliyor. Tam bir tutulma olacağından dolayı Ay, tamamıyla Dünya'nın gölgesinde kalacak. Fakat tam bir tutulma olsa bile Ay hiçbir zaman tamamen karanlık hale bürünmüyor. Dünya'nın atmosferinden geçen Güneş ışınları Ay'ın yüzeyinde kızılımsı bir renk oluşturuyor ve Ay'ın hafif kırmızı renge büründüğü bu olay da "Kanlı Ay" olarak biliniyor.
DÜNYA VE MARS BİRBİRİNE EN YAKIN KONUMA GELECEK

Yaklaşık bir saat 43 dakika sürmesi beklenen ay tutulması sırasında Dünya ve Mars gezegenleri de birbirine en yakın konuma gelecek. Böylece Mars'ın gökyüzünde oldukça parlak görünmesi mümkün olacak.
Saat 22:30 sularında başlayacak tutulma sırasında Dünya'nın gölgesinde kalacak Ay'ın ışığı azalarak kızılımsı bir görünüme kavuşacak.
KANLI AY TUTULMASI NASIL GERÇEKLEŞİYOR? Dünya’nın uydusu Ay konumu ve büyüklüğü nedeniyle dünya yörüngesindeki dönüşü boyunca farklı gök olaylarına sahne oluyor. Dünya, Ay ile Güneş arasından geçiyor ve Güneş ışığının bir kısmı Ay'ın yüzeyine düşüyor sonrasında ise ortaya kırmızı bir ay görüntüsü çıkıyor. Cuma akşamı gerçekleşecek doğa olayının, son 15 yılın en parlak tutulması olması bekleniyor. Tutulma, Güney Amerika, Afrika, Orta Doğu ve Asya'nın bir kısmında çok net bir şekilde izlenebilecek.
NEDEN KANLI AY TUTULMASI DENİYOR? Ay Dünya'nın gölgesine girerken ilk etapta karanlık görünüyor. Tam olarak gölgeye girdiğinde ise kırmızı ve turuncu arasında bir renge bürünüyor. Ayın bu renge bürünmesinin sebebiyse gökyüzünün mavi görünmesiyle aynı. Atmosfere giren güneş ışınları renklerine ayılarak farklı oranda yansımaya maruz kalıyor. En kırılgan renk mavi gündüzleri gökyüzüne rengini verirken, en az kırılgan renk kırmızıysa atmosferi geçip aya tutulma sırasında bu rengi veriyor. Amerikan Uzay Ajansı (NASA) bilim adamlarına göre tutulma sırasında Ay üzerinden Dünya'yı gözlemleyen bir kişi, bu nedenle dünyayı kaplayan turuncu-kırmızı arası bir renk görüyor.
AY TUTULMASI HANGİ SAATLERDE GERÇEKLEŞECEK?Ay tutulmasının evreleri Türkiye saatiyle şu saatlerde gerçekleşecek:
Gölgeli Ay tutulmasının başlangıcı: 20:14
Kısmi Ay tutulmasının başlangıcı: 21:24
Tam Ay tutulmasının başlangıcı: 22:30
Maksimum tutulma anı: 23:21
Tam Ay tutulmasının bitişi: 00:13
Kısmi Ay tutulmasının bitişi: 01:19
Gölgeli Ay tutulmasının bitişi: 02:12
KANLI AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENEBİLECEK Mİ?

Yüzyılın en uzun kanlı Ay tutulması 27 Temmuz akşamı Türkiye'de 20:15'te başlayarak gece 02:20'ye kadar süreceği doğa olayının en iyi ise 23:25 gibi gözlemleneceği belirtiliyor.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0


Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.