04 Mayıs 2024, Cumartesi

1986'da tarlasını sürerken buldu! İşte Göbeklitepe'nin zirveye uzanan yolculuğu

1986'da tarlasını sürerken buldu! İşte Göbeklitepe'nin zirveye uzanan yolculuğu

Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark ettiği Göbeklitepe'nin zirveye uzanan yolculuğu dikkati çekiyor.

1963'te İstanbul ve Chicago  üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen ören  yerinde, en somut bulgular 1986 yılında tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu  heykelle ortaya çıktı.Söz konusu taşın değerli olduğunu düşünen çiftçi, duyarlılık  göstererek bu heykeli Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti. İlk  olarak ne olduğu pek anlaşılamayan heykel, müzede koruma altına alındı.Sonrasında Hilvan'daki Nevali Çori'de kazı yapmak için kente gelen ve  müzede buluntuları gören Alman Prof. Dr. Klaus Schmidt, bu heykellerin çok önemli  olduğunu düşünerek detaylı bir çalışma yapmaya başladı.Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel  Müdürlüğünden alınan izinle Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi  tarafından Prof. Dr. Klaus Schmidt başkanlığında 1995'te bölgede kazı  çalışmalarına başlandı. Kazılarda Neolitik döneme ait, boyları 3 ila 6 metre,  ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili  taşlar bulundu.Kazılarda aynı zamanda, 8 ila 30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen  şekilli, dünyanın en eski tapınak kalıntıları ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait  olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi, çeşitli tarihi  eserler de gün yüzüne çıkarıldı.Her geçen yıl ünü dünyaca duyulan Göbeklitepe, yaklaşık 6 yıl önce  UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alındı, bu yıl temmuz ayında ise Bahreyn'de  düzenlenen 42'nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Dünya Mirası Listesi'ne  dahil edildi.Her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ilgiyle ziyaret ettiği ve  "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ören yerinin, Türkiye Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019'un "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edildiğini  açıklamasıyla daha çok kişiyi ağırlaması bekleniyor.
 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Şanlıurfa Göbeklitepe

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.