18 Nisan 2024, Perşembe

Zelenski ve Putin'in masaya oturması için Rusya, anlaşma metninin imzalanmasını istiyor

Zelenski ve Putin'in masaya oturması için Rusya, anlaşma metninin imzalanmasını istiyor

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Medinskiy, Moskova ve Kiev'in Ukrayna'nın tarafsız statüsü ve NATO üyeliği konusundaki tutumlarını azami derecede yakınlaştırdığını söyledi. Medinskiy ayrıca, Putin ve Zelenski'nin görüşmesi için mutabakat metninin imzalanması gerektiğini vurguladı.

Rusya- Ukrayna savaşının 23. gününde Ukrayna'yla müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

 

NATO ÜYELİĞİ

Sputnik'in haberine göre gazetecilere açıklamalarda bulunan Medinskiy, " Ukrayna'nın tarafsız statüsü ve NATO'ya girmemesi, müzakerelerdeki başlıca maddelerden biri, taraflar bu konudaki tutumlarını azami derecede yakınlaştırdı" dedi. Medinskiy, Kiev'in NATO üyeliğini reddetmesi halinde Ukrayna'ya hangi güvenlik garantilerinin verileceğiyle ilgili nüanslar bulunduğu bilgisini de paylaştı.

 

SİLAHSIZLANDIRMA MESELESİ

Moskova ve Kiev'in Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması ile silahsızlandırılması konusunda ise "yarı yol civarında bulunduğunu" belirten Medinskiy sözlerini şöyle sürdürdü:

 

" Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması ve silahsızlandırılması gibi konularda tarafların tutumlarındaki ilerlemeyi farklı şekilde değerlendirebiliriz. Mesele şu ki, müzakerelerle ilgili detayları, belirli şifreleri, tarafların argümanlarını açıklama yetkisine sahip değilim. Ancak bu konuda 'yarı yol civarındayız'."

 

"PUTİN-ZELENSKİ GÖRÜŞMESİ İÇİN ANLAŞMA METNİNİN ONAYLANMASI GEREKİYOR"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin olası görüşmesi hakkında konuşan Medinskiy, "Bunu yorumlamaya kesinlikle hazır değilim. Sadece şunu söyleyeyim; tarafların görüşmesini konuşmadan önce müzakere heyetlerinin anlaşma metnini hazırlaması ve üzerinde mutabakat sağlaması, sonra bizim tekliflerimizle ilgili anlaşma metninin dışişleri bakanları tarafından imzalanması, hükümetler tarafından onaylanması gerekiyor. Ancak bunun ardından devlet başkanları zirvesini konuşmanın bir anlamı olur" ifadelerini kullandı.

 

"DONBAS'LA İLGİLİ TAVİZ VERMEMİZ İMKANSIZ"

Rusya'nın Donbas'la ilgili tutumunun net şekilde ortaya koyulduğunu, tüm Rus halkının bunu desteklediğini ve bu konuda taviz verilmesinin imkansız olduğunu kaydeden Medinskiy, Donbass'ın yönetimiyle ilgili konudaki kararın ise o topraklarda yaşayan sakinlere ait olduğunu belirtti.

 

Medinskiy, "Donbas'ın yönetimi konusu, müzakerelerin kilit konularından biri. Aslında taraflar bu konuya farklı bakıyor. Ukrayna tarafı, bu konuya Kiev'de çözüm bulunması gerektiğini düşünüyor. Bizse yönetim konusuna Donbas halkının karar vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Donbas halkı, bu konudaki görüşünü 8 yıl önce ifade etti, kendi kararını savunmak için o zamandan beri 8 yıl boyunca savaşmak zorunda kaldı" diye konuştu.

 

"ZELENSKİ'NİN DANIŞMANININ SÖZLERİ MÜZAKERELERE ZARAR VEREBİLİR"

Rus güçlerinin tedarik yollarını imha etmek için Ukrayna'nın güneyinde ve Belarus'ta "demiryolu savaşı" başlatılması çağrısı yapan Zelenski'nin danışmanı Aleksey Arestoviç'in sözlerini eleştiren Medinskiy, bu açıklamanın müzakere sürecine ciddi şekilde zarar verebileceğinin altını çizdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Zelenski ve Putin'in masaya oturması için Rusya anlaşma metninin imzalanmasını istiyor

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.