24 Nisan 2024, Çarşamba

Motorine büyük indirim

Motorine büyük indirim

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalgalanma sürerken, benzin ve motorin fiyatları da indirim ve zam haberleriyle değişkenlik gösteriyor. Yarından itibaren geçerli olmak üzere motorinde 1 lira 34 kuruş indirim bekleniyor.


 

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte vatandaşlar benzin ve motorin fiyatlarını takibe devam ediyor.

 

Brent petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından, yarından itibaren geçerli olmak üzere motorinde 1 lira 34 kuruş indirim bekleniyor.

 

Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

 

İstanbul'da motorin litre fiyatı 20,88 liradan satılıyor.

 

Benzinin litresi ise ortalama 20,48 liradan satılıyor.

 

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

 

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

 

BRENT PETROLÜN VARİL FİYATI 74,22 DOLAR

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 74,22 dolardan işlem görüyor.

 

Dün 78,73 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 73,69 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.20 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,71 artarak 74,22 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,02 dolardan alıcı buldu.

 

Fiyatlardaki yükselişte, dünya çapında bankalar için derinleşen kriz endişelerinin, Credit Suisse'nin, İsviçre Merkez Bankasından (SNB) 50 milyar franga yakın borçlanacağını duyurmasıyla bir miktar hafiflemesi etkili oldu.

 

Bankadan yapılan açıklamada, Credit Suisse'in likiditesini güçlendirmek için kararlı adımlar attığı ve teminatlı bir kredi tesisi ve kısa vadeli likidite imkanı kapsamında SNB'den 50 milyar İsviçre frangına yakın borçlanılacağı belirtildi.

 

ABD'de başlayan bankacılık krizinin ardından Avrupa'da da Credit Suisse paniği yaşanması piyasaları kırılgan hale getirmiş, fiyatları aşağı yönlü baskılamıştı.

 

Dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin'de talep toparlanmasına ilişkin beklentiler de fiyatları destekleyen bir unsur oldu.

 

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) salı günü yayımlanan aylık petrol piyasası raporunda, Çin'in petrol talebine yönelik olumlu öngörülerde bulundu.

 

OPEC, OECD dışı ülkelerde petrol talebi artış öngörüsünü, Çin'de Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından ekonomik aktivitenin canlanması nedeniyle yukarı yönlü revize etti.

 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) da dün yayımlanan aylık petrol piyasası raporunda, küresel petrol talebindeki artışta, hava trafiğinde ve Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırıldığı Çin'de beklenen toparlanmanın etkili olacağını vurguladı.

 

ABD'nin ticari ham petrol stoklarında yaşanan artış ise talebin düşük seyrettiği algısı yaratarak fiyatların yukarı yönlü hareketini baskılıyor.

 

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 1 milyon 600 bin varil artarak 480 milyon 100 bin varile ulaştığını açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 600 bin varil artacağı yönündeydi.

 

Söz konusu dönemde ABD'nin benzin stokları ise 2 milyon 100 bin varil düşüşle 236 milyon varile geriledi.

 

Brent petrolde teknik olarak 74,66 ile 75,32 dolar aralığının direnç, 73,66 ile 73,32 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

motorin motorin indirimi akaryakıt

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.