23 Nisan 2024, Salı

Fed, faizi son 15 yılın zirvesine çıkardı

Fed, faizi son 15 yılın zirvesine çıkardı

Son dakika: ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 - yüzde 4 aralığına yükseltti. Böylece süper güç olarak bilinen ABD'de politika faizi Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.


 

Amerikan Merkez Bankası Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Bu ayda faiz artışına devam eden Fed, politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 3,75 - yüzde 4 aralığına çekti. Fed, bu kararla birlikte son 4 toplantıda politika faizini 75'er baz puan artırmış oldu.

 

KARAR METNİNDE DİKKAT ÇEKEN İFADE

Karar, piyasa beklentilerine paralel gelirken, son yapılan faiz artışıyla birlikte politika faizi Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Karar metninde enflasyonu dizginlemek için başlatılan agresif sıkılaşma sürecinin son aşamasına girdiği yönünde bir yönlendirme dikkat çekti. Metninde devam eden faiz artışlarına zaman içinde yüzde 2'lik enflasyon hedefine dönmek için yeteri kadar sıkılaştırıcı bir seviye adına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

 

FAİZ ARTIŞLARINDA VİTES DÜŞÜRECEKLER

Fed, faiz artırımlarına devam etmeyi planladığının sinyalini de verdi. Ancak bu artırımların daha küçük hızlarda olacağı değerlendirildi. FOMC toplantısının ardından yapılan yazılı açıklamada, bu yıl gerçekleştirilen hızlı faiz artırımlarının ekonomiye yansımalarının zaman alacağının bilincinde olunduğu belirtilirken, "Komite, gelecekteki faiz artırımlarında para politikasında kümülatif sıkılaştırmayı, para politikasının ekonomik aktiviteye ve enflasyona gecikmeli etkisini, ekonomik ve finansal gelişmeleri hesaba katacak" ifadeleri kullanıldı.

 

ENFLASYON MÜCADELEYE VURGU YAPTILAR

Fed, yetkililerinin enflasyonla mücadeleye sıkı sıkıya bağlı olduğunu bununla birlikte sıkılaşmanın yarattığı etkiyi görmezden gelmediklerine işaret etti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Fed Dünya Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.