19 Nisan 2024, Cuma

Bakırcılar Enkaz Altından Kurtulmayı Bekliyor!

Bakırcılar Enkaz Altından Kurtulmayı Bekliyor!

Türkiye iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da büyük yıkıma yol açtı.


Bu yıkımlardan etkilenenlerden biride Kahramanmaraş bakırcıları oldu.

Çelik tencere, alüminyum ve bakır eşyada Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 70’ine hakim olan Kahramanmaraş bakırcıları yaşanan deprem sonrası kendi yaralarını sarmaya çalışıyor.

Metal mutfak bakır eşyaları sektörünün imalat yaptığı sanayi sitesinde bulunan bakırcı esnaflarının bulunduğu alanın yüzde 90’ı yıkıldı. Geride kalan birçok işyerininde ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Yaşanan deprem sonrası üretimin durduğu, esnaflar ise ne yapacaklarını bilemediklerini dile getirdi.

Yüz milyon dolarlık ihracat hacmi bulunan sektör, 80’den fazlaya ülkeye ihracat yapıyordu. Düne kadar üretim sahası bir hayli geniş olan bakır alanı şimdi enkazın altında can çekişiyor. Büyük ve küçük ölçekli işletmelerin bulunduğu sektörde on bin kişiye istihdam sağlanıyordu. Deprem sonrası enkaz altında kalan ürünlerini kurtarmak için mücadele eden sanayi esnafları tamamen üretimin durduğu iş yerlerinin tekrar inşaatının başlaması ve üretimin yeniden hızlanması için yetkililerden yardım bekliyor.

 

Kahramanmaraş Bakırcılar Alüminyum İmalatçıları ve Dökümcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selamet Atlı,

“Kahramanmaraş’ta bakır ve metal mutfak eşyaları olarak tamamen çökmüş durumda. Türkiye’nin yüzde 90’nına hükmeden Kahramanmaraş metal mutfak eşyaları ve bakırcılık şu anda yok diyecek kadar yoktur. Bu bizim sektörümüz özellikle darbe alan bizim sektörümüz. Yetkililer buraya gelip birebir incelediler, Allah razı olsun, yine de incelemelerini istiyoruz. Bakır, alüminyum ve dökümün merkezi Kahramanmaraş’tır. Hepsi çöktü. Yani burada 100 tane dükkanın 98’i hasar görmüştür, özellikle bizim sektörümüzde. Bakırda sadece 30 milyon dolarlık ihracatı olan bir ülke konumundayız. Bunun yanında döküm, granit, teflon, çelik gibi diğer ürünlerimizde bünyemizde bulunuyor. Bunun için biz yetkililerden bu enkazın acilen kaldırılıp buraya yeni inşaatlar yapılmasını istiyoruz” dedi.

Haber Videosu

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

kahramanmaraş selamet atlı bakırcılar bakırcılar odası bakırcılar odası başkanı selamet atlı deprem türkiye afet ekonomi

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.