28 Mart 2024, Perşembe

NATO'dan Finlandiya ve İsveç'in başvurusuna ilişkin açıklama!

NATO'dan Finlandiya ve İsveç'in başvurusuna ilişkin açıklama!

Türkiye'nin güvenlik endişesi nedeniyle NATO üyeliklerine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya, bugün NATO üyeliği için resmi başvuru mektubunu Genel Sekreter Stoltenberg'e teslim etti. Başvurundan sonra yapılan açıklamada Stoltenberg'in Türkiye vurgusu dikkat çekti. Güvenlik kaygısı olan ülkelerin taleplerini dikkate alacaklarını belirten Stoltenberg, "Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır" dedi.

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olma kararı, Türkiye cephesinde tepkiyle karşılandı. Türkiye, terör örgütü üyelerine ev sahipliği yaptığı gerekçesiyle İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin güvenlik tehlikesi oluşturacağını belirtti.

 

"TÜRKİYE İÇİN MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ"

Pazar günü Reuters haber ajansına konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Danışmanı İbrahim Kalın, "Kapıyı kapatmıyoruz. Ama temelde bu Türkiye için bir milli güvenlik meselesidir. Terör örgütü PKK, ABD ve AB tarafından fon topluyor, Avrupa'da özellikle İsveç'te 'güçlü ve kabul görmüş' bir varlığı var" dedi.

 

BUGÜN RESMİ BAŞVURU YAPTILAR

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi olmak için resmi başvuruyu bugün gerçekleştirdi. Finlandiya ve İsveç, NATO'ya üye olabilmek için resmi başvuru mektuplarını NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e teslim etti. Genel Sekreter Stoltenberg, mektupları İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya akredite büyükelçilerinden teslim aldı.

 

"TÜM MÜTTEFİKLERİN GÜVENLİK ENDİŞELERİ DİKKATE ALINMALI"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in başvurularla ilgili yaptığı açıklamadaki Türkiye detayı ise gözden kaçmadı. Güvenlik endişesi olan ülkelerin taleplerinin göz önünde olacağını belirten Stoltenberg, "Bugün yaptığınız başvurular tarihi bir adımdır. Şimdi müttefikler NATO'ya giden yolu değerlendirecek. Tüm müttefiklerin güvenlik endişeleri dikkate alınmalıdır. Tüm meseleleri detaylıca ele almada ve hızlı bir sonuca varmada kararlıyız" dedi.

 

Stoltenberg, tüm müttefiklerin NATO'nun genişleme ihtiyacı konusunda mutabık olduğunu belirtti.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

Cumhurbaşkanı Erdoğan Finlandiya Türkiye İsveç Dünya Güncel Haberler

Haber Yorumları

Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır.

Yorum Yazın

CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.